Tips en Tricks van Oscar

Shad’s… anders gemonteerd!

CHEBARUSHKA (bottom jig)
Hiervoor gebruik je een speciale loodkop (bestaat ook in tungsten) met speld waar aan de ene kant de haak aan gemonteerd wordt en aan de andere kant de lijn (de Suffix Super FC21 Fluorocarbon moet je zeker eens proberen). De Gamakatsu Worm 330 haak is met het grote oog voor de Chebarushka montage uitermate geschikt. De shad krijgt met deze montage veel meer bewegingsvrijheid en is in feite ook weedless gemonteerd. Deze bottom jig kan met alle soorten zachte shads gevist worden, maar, zorg er wel voor dat de haak bij aanbeet voldoende ruimte heeft om uit de shad te komen. De Komodo shad is de referentie voor verdere keuze.

TEXAS RIG
Bij deze montage is de shad weedless gemonteerd op een Gamakatsu Worm hook. De shad wordt aan het fluorocarbon (+/-lengte 60 cm) geknoopt. Op de lijn schuiven we eerst een rubber parel om de knoop te beschermen, vervolgens een glasparel en dan een schuivend lood speciaal voor de Texas montage ontwikkeld. Het lood heeft de vorm van een kogel met vooraan een holte waar de glasparel mooi in past (bullet sinker – bestaat in lood, koper en tungsten).

CAROLINA RIG
Is in feite identiek aan de Texas Rig maar nu zetten we een stopper op de lijn zodat het lood en de glasparel op ongeveer 30 cm van de haak komen te zitten. Bij deze montage dwarrelt de shad traag naar de bodem en de Carolina montage kan tergend traag gevist worden. Als je bij de Texas rig na de rubber parel twee lijnstoppers monteert heb je in feite twee rigs in één.


 

Eurofish… al jaren een vaste “vangst”-waarde

Eurofish kant-en-klaar lokaas is sinds 1971 een vaste waarde in het ARCA-gamma. Voor de fabricage van Eurofish lokaas worden enkel natuurlijke ingrediënten en lokstoffen van de beste kwaliteit en met een bewezen vangstwaarde gebruikt.
De uitstekende verhouding kwaliteit/prijs is een bepalende factor van het succes.
De feedback van het testteam, met als spilfiguur Koen Vandermolen, zorgt ervoor dat Eurofish lokaas steeds up-to-date is en blijft. Maar, een lokaas is maar effectief als het goed gebruikt wordt en dat alles start met een samenstelling.

BRASEM - DIEP WATER
- 2 DELEN BREME SUPER
- 1 DEEL BIG PRO MIX
- 1 DEEL EXCELLENT

BRASEM - VIJVER MAX. 1 METER DIEP
- 2 DELEN FEEDER SPECIAL
- 1 DEEL BIG PRP MIX
- 1 DEEL BIO CORE SPECIAL

BRASEM
- 2 DELEN SWEET CORN
- 1 DEEL BIG PRO MIX
- 1 DEEL POLENTA

BRASEM - MOEILIJKE VISSERIJ
- 2 DELEN NUTTY BLACK
- 1 DEEL MASTER PRO MIX NOIR
- 1 DEEL CONCOURS

VOORN - KANAAL
- 2 DELEN BRUIN BROODMEEL
- 2 DELEN GROS GARDONS
- 1 DEEL CONCOURS

KARPER
- 2 DELEN NECTARBLEND
- 1 DEEL POLENTA

FEEDER
- 2 DELEN FEEDER SPECIAL
- 1 DEEL MASTER PRO MIX
- 1 DEEL POLENTA
- 1 DEEL TTX

EUROFISH FEEDER SPECIAL en EUROFISH NECTAR BLEND kunnen ook zo uit de verpakking gevist worden. Eurofish lokaas is verkrijgbaar in een 1 kg verpakking en in de handige en voordelige 2,5 kg verpakking.
Altijd goed mengen, in twee tijden nat maken, door de zeef drukken of met de baitmixer de samenstelling op punt zetten.


 

Elite Flavours in poedervorm…

Elite heeft drie eigenzinnige flavours in poedervorm op de markt gebracht (hoog geconcentreerd en in goed afsluitbare potten van 200 gram).

1. ABRAMIS CARBOXYL = lokstof
2. CYPRINUS CYTRIQUE = lokstof
3. MAXISWEET NEOXYLITOL = zoetstof

In plaats van deze drie flavours in allerlei technische bewoordingen te omschrijven, is het voor een hengelaar veel belangrijker hoe hij deze flavours moet gebruiken. Feit is: men kan alle drie de flavours met mekaar mengen. Je kan ze gebruiken in het lokaas, op maden, casters en pellets. Voor maden, casters en pellets volg je gewoon de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Per kilogram lokaas mag je tot 6 gram gebruiken en ook als je de drie gaat mengen (om het makkelijk te maken, dan kan je 2 gram van elke flavour gebruiken), kan je die dosis best aanhouden en de ervaring laten spreken. Het heeft geen zin van veel “broes” op je stek te hebben en geplaagd te worden door lijnzwemmers en vis die niet bijt; Stel je mengt 1 kg lokaas, bijvoorbeeld:
- 500 GRAM SONUBAITS MATCH METHOD MIX
- 500 GRAM SONUBAITS F1 GREEN

Om deze samenstelling te bevochtigen heb je 600 ml water nodig. Los de 5 gram Elite Flavour (naar keuze of gemengd) in deze hoeveelheid water op.
Het lokaas in één keer bevochtigen, goed mengen met de baitmixer en een half uurtje laten staan. Nadat het lokaas gerust heeft, nogmaals met de baitmixer onder mekaar zetten en afwerken.


 

Maïs aan de haak, ook in het voorseizoen…

Het is zonder twijfel de knalgele kleur van maïs die dit aas tot een favoriet van zowat alle witvissoorten maakt. In het voorjaar is het water nog vrij helder en dan is die gele kleur bijzonder goed zichtbaar voor de vis. Trouwens, zakt de temperatuur van het viswater en het water wordt helder, dan aast witvis meer op zicht dan op geur. Er zijn zowel in de hengelsportzaak als in de supermarkt diverse merken gezoete maïs te koop. We moeten wel een duidelijk onderscheid maken tussen maïs waarmee we de stek aanvoeren en maïs die we op de haak zetten. Dat is een van de redenen waarom top-hengelaars hun maïs sorteren op korrelgrootte. De kleine korrels om te voeren en de grote om op de haak te zetten. “Sonubaits Corn” is een uitstekende keuze als aas om op de haak te prikken (verschillende smaken – handige 400 gram verpakking). De Sonubaits voordelen: de korrels zijn uniform van kleur en grootte. Geschikt voor zowel de vaste hengel, de feeder als de method feeder. Wat het aanvoeren van de stek betreft, gebruikt men best maïs in combinatie met 2 mm pellets die we vooraf geweekt hebben. Regel is: altijd meer pellets dan maïs voeren.


 

Shads... “soft plastic” visjes hebben een eigen wil…

Het aanbod is enorm en ze komen in alle geuren en kleuren, in alle maten en uitvoeringen. Je kan ze op diverse manieren binnen vissen, al naargelang hoe de roofvis dit kunstaas voor de bek wil krijgen. Door een aantal vuistregels in acht te nemen, kom je al een heel eind om deze “soft plastic” visjes op de juiste manier te monteren.

Eerst en vooral de maat van de haak. Hier is de juiste maat van de jighaak de belangrijkste factor. Als vuistregel kan je hanteren: voor een shad van 6 inch (ins) gebruik je een 6/0 haak, voor een shad van 5 inch wordt dat een 5/0 haak, enz. 1 inch = 2,54 cm, dus 6 inch = +/- 15 cm. Heb je bijvoorbeeld een shad van 7,5 cm dan wordt de haakgrootte 3/0. Even rekenen, maar na verloop van tijd heb je dat zo, zonder nadenken voor mekaar. Wij hebben onderstaande tabel uitgewerkt.
Het loodgewicht. Ook hier weer een vuistregel: per 1 meter water monteren we 3 gram. Is het water dus 3 meter diep, dan is een 9 gram (wordt 10 gram) aangewezen. Robby Fish heeft een uitgebreide collectie jigkoppen, ook in micro-jigkoppen. Met andere woorden altijd de juiste match voor de door u gekozen shads. Bovendien heeft Robby Fish ervaren roofvissers in huis die u, wat het vissen met shads (en het dropshotten) met raad en daad zullen bijstaan. Nog even iets over de kleur van de shad. Snoeken hebben ongeveer dezelfde visie onder water als wij mensen. Kleuren zien er boven water helemaal anders uit dan onder water. Neem nu bijvoorbeeld rood. Een kleur die ons allemaal aanspreekt… op een meter diep verandert rood in donkergrijs. In de keuze van onze shads moeten we ons niet zozeer laten leiden door de kleur. Kies een shad altijd in twee verschillende tinten. Is het water helder, kies dan voor zilver of groen… is het water troebel, kies dan voor goud, brons of bruin. Een snoek zal de shad meestal aan de onderkant of de zijkant grijpen, dus die kleuren zijn belangrijker dan de kleur op de rug van de shad.

Shad en haakgrootte

4 cm = 3 - 2
6 cm = 1 - 1/0
8 cm = 2/0 – 3/0
10 cm = 3/0 – 4/0
12 cm = 3/0 – 4/0
15 cm = 5/0 – 6/0


 

PRESTON VENTA-LITE HOODIE… uw aas altijd in tip-top conditie…;

De Venta-Lite Hoodie is de ideale aastafel, ongeachte het seizoen. In de zomermaanden beschermt deze aastafel uw aas tegen de zonnestralen en als het regent staat het aas droog. Stel het regent ’s morgens en ’s middags schijnt de zon, dan is de Venta-Lite Hoodie dé ultieme oplossing. Er is ook altijd ventilatie via de twee zijkanten van de kap en de geperforeerde metalen tafel. Je kan natuurlijk ook vissen met de kap omlaag. Met links en rechts een stelwiel kan je de kap vaster of losser zetten. Venta-Lite Hoodie is makkelijk te monteren met de twee klemsluitingen en past op elke viskist dank zij de bijgeleverde inserts.
 

Over onderlijnen…

Het is altijd makkelijk indien men voor gelijk welke vistechniek een basis heeft waarmee men van start kan gaan.

Neem nu onderlijnen voor de vaste hengel (de Engelse maten worden vermeld omdat die ook op de verpakkingen van de kant-en-klare onderlijnen staan):
4 inches (+/- 10 cm): ideaal voor het vissen op karpertjes (F1’s), omdat die toch dikwijls op een voorzichtige manier het aas nemen. De korte onderlijn zorgt ervoor dat we makkelijker en sneller zien wat er onder water aan de gang is… resultaat is: meer gehaakte vis.
6 inches (+/- 16 cm): voor het vissen op alle soorten witvis.
8 inches (+/- 20 cm): als er karpers van formaat gevangen moeten worden. Karpers azen op een totaal andere manier dan witvis. De agressieve manier van azen zorgt voor valse aanbeten en lijnzwemmers… vandaar de langere onderlijn. Het aas gedraagt zich bovendien op een meer natuurlijke manier.

Neem nu onderlijnen voor het feedervissen (de Engelse maten worden vermeld omdat die ook op de verpakkingen van de kant-en-klare onderlijnen staan):

4 inches (+/- 10 cm): method feeder.
15 inches (+/- 38 cm): voerkorf.

Preston heeft nu de handige RIG STICKS met 8 precisie geknoopte onderlijnen. Verkrijgbaar in verschillende lengtes voorzien van een haarlijn met Baitband of Rapid Stop. Deze Rig Sticks passen perfect in de nieuwe Preston onderlijnendozen: de MAG STORE SYSTEM BOX. Toch weer een handigheidje, ingegeven door de praktijk, dat ons leven aan de waterkant een stuk makkelijker en overzichtelijk maakt.


 

Echte mannen vissen op meerval!

De Europese meerval (Siluris Glanis) is een vis die volop in Nederland voorkomt. Het is de grootste zoetwatervis in onze wateren en een meerval kan wel 3 meter worden en tot over 100 kg wegen. Vanaf 28 september 2012 is het in Nederland toegestaan op meerval te vissen.
 Met wormen kan er het hele jaar op meerval gevist worden. In België mag er ook met levend aas op meerval gevist worden. In Spanje, Frankrijk en Italië is de Europese meerval al jaar en dag een vis waar gericht op gevist wordt. Het is dan ook een sportvis van de bovenste plank. In 2017 werd er ook in de Schelde (Grembergen) een meerval van 1,80 meter gevangen. Nu zijn het in België nog toevallige vangsten, maar dat komt hoofdzakelijk omdat er zoals in onze buurlanden nog niet echt gericht op wordt gevist. Maar dat zal snel veranderen, nu we bij Robby Fish alle materiaal en kennis in huis hebben om deze sportvis succesvol achter de vinnen te zitten. MADCAT van DAM is een daadwerkelijk antwoord op de vragen van de groeiende groep meervalvissers. Alle producten van MADCAT werden uitvoerig getest in binnen- en buitenland door een gedreven team van ervaren meervalvissers. In meerval landen zoals Frankrijk en Duitsland is MADCAT een sterk merk dat zeker toonaangevend zal zijn. Elk stukje materiaal is tot in de kleinste details uitgewerkt. Neem bijvoorbeeld de SMART ALARM. Deze beetmelder wordt op de hengel en reageert op elke beweging, hoe klein ook, die de hengel maakt. Als een meerval er met je aas vandoor gaat, geloof ons, dan beweegt de hengel. Zeker wanneer je statisch met dood aas vist (niet overal is het vissen met levend aas toegelaten) is de SMART ALARM het handige hulpje in huis. Wie meerval denkt en vist, denkt MADCAT.


 

STREETFISHING IN FREESTYLE...

SPRO FREESTYLE... is een totaalconcept voor iedere streetfisher die aan de waterkant gezien wil worden en die enkel met materiaal en accessoires wil vissen die voor de volle 100% op mekaar zijn afgesteld. Een miskoop is zo goed als onbestaande. Laat je bij aankoop adviseren door onze roofvisspecialisten en je bent klaar om als de beste te dropshotten of met de shad de roofvis achter de vinnen te zitten. Het Spro Freestyle Concept voor “urban fishing” omvat alles om mobiel te zijn in alle omstandigheden. De tassen zijn het duidelijk bewijs: doordacht tot in de kleinste details qua functionaliteit en formaat. Er is zelfs gedacht aan lichtgewicht onthaakmatjes, want streetfishers zijn ook “catch and release fishers”. De dropnets zijn bijzonder handig en zijn in hun draagtas makkelijk mee te nemen en handig in gebruik, zeker aan hoge kaaimuren. Vraag de catalogus en je hebt onmiddellijk een duidelijk overzicht van de Spro Freestyle collectie: hengels, molens, netten, tassen, haken en kunstaas, toebehoren en kleding.


 

PRESTON SCOORT TWEEMAAL...

PRESTON VENTALITE SLIMLINE TRAY...

eindelijk een aas (of materiaal)-plateau (tray) waarover is nagedacht en die je op gelijk welke Preston (Offbox) viskist op de achterste poten kan monteren. Met de Snaplok Fittings is monteren en demonteren en opbergen kinderspel. Met de bijgeleverde inserts van 23 mm Onbox – 25 mm en 30 mm rond, kan de Ventalite Slimline Tray op elke viskist gebruikt worden. De Ventalite heeft de volgende afmetingen: 77 cm lang en 28 cm breed. Deze lichtgewicht neemt weinig plaats in, maar is superhandig als aanvulling van je aasplateau. Via de perforaties stroomt er altijd lucht door zodat het aas koel blijft en bij regenweer blijft er geen water op de tray staan. Je kan er natuurlijk ook allerlei klein materiaal op kwijt zodat je je niet altijd hoeft te bukken.

PRESTON TRIPLE ROD SUPPORT...

in deze hengelsteun voor drie hengels of topsets heeft Preston veel tijd en energie gestoken. Doel was: een uitermate sterke en gebruiksvriendelijke hengelsteun... en deze missie is meer dan geslaagd. De Triple Rod Support is makkelijk in gebruik en licht in gewicht. De Triple Rod Support neemt niet veel plaats in. Het scharnier heeft 36 standen zodat deze hengelsteun in de meest gunstige hoek kan gezet worden en de hengels of topsets altijd ideaal en uit de weg zijn geplaatst. Met de bijgeleverde inserts van 23 mm Onbox – 25 mm en 30 mm rond, kan de Triple Rod Support op elke viskist gemonteerd worden.


 

GURU X-CHANGE DISTANCE FEEDERS

GURU staat reeds voor een uitgebreide collectie voerkorven in alle maten en gewichten van top-kwaliteit en geboren uit de praktijk. De nieuwe X-CHANGE DISTANCE FEEDERS zijn daar geen uitzondering op. Gaaskorven met aan de onderkant een loden ring als verzwaring zijn op zich geen nieuwigheid, maar de manier waarop GURU dit model gedurende een testperiode van twee jaar heeft geperfectioneerd, getuigt enerzijds van kennis van zaken en anderzijds van ver doorgedreven vakmanschap. De serie GURU X-CHANGE DISTANCE FEEDERS dekt in feite heel veel visserijen met de feeder zowel op stilstaand als stromend water. Bovendien zijn ze conform aan de CIPS reglementering en zijn dus toegelaten in internationale wedstrijden en in het wereldkampioenschap. De GURU X-CHANGE DISTANCE FEEDERS hebben een aerodynamische vorm die onderaan breder uitloopt. Het gewicht zit onderaan de voerkorf geconcentreerd waardoor ze niet alleen ver en precies werpen, maar ook soepel binnendraaien en snel naar omhoog komen. Het kunststof waaruit ze zijn vervaardigd kan tegen een stootje. De binnenkant is mooi glad en de iets bredere onderkant is open, zodat het voer makkelijk uit de voerkorf komt. Er zijn drie modellen: cage feeder - open end feeder - bait up feeder.

Een verpakking bevat telkens twee GURU X-CHANGE DISTANCE FEEDERS met een verschillend gewicht:

•  All-round
   cage feeder = small / medium / large: 20 gram + 30 gram
   cage feeder = small / medium / large: 40 gram + 50 gram
•  Voor dieper water
   open end feeder = small / medium / large: 20 gram + 30 gram
   open end feeder = small / medium / large: 40 gram + 50 gram
•  Aanvoeren van de stek
   bait-up medium: 20 gram + 30 gram

Een draai- en kliksysteem onderaan de voerkorf zorgt ervoor dat men de gewichten makkelijk af en aan de voerkorf kan monteren en bij eenzelfde model zijn de gewichten onderling verwisselbaar... dus overschakelen van een korf van 20 gram naar eentje van 30 gram is kinderspel. Dank zij het ingenieuze ontwerp van de GURU X-CHANGE DISTANCE FEEDERS heeft men in feite geen dozen vol met voerkorven nodig... Ramon Ansing bijvoorbeeld dekt 80% van zijn visserijen met een collectie van 25 GURU X-CHANGE DISTANCE FEEDERS. Het systeem om de voerkorf aan de lijn te bevestigen, werd in de kunststof body verwerkt. Kan aangepast en vervangen worden. Het stijve nylon houdt de voerkorf mooi van de hoofdlijn zodat gelijk welke montage de aanbeet feilloos doorgeeft.


 

SPRO FREESTYLE - SKILLZ DROPSHOT HOLDER

Tijdens het verkassen, opbergen of tijdens het transport van een opgetuigde dropshothengel moest je altijd het loodje van de lijn nemen anders slingerde het alle kanten uit. Met de SPRO FreeStyle - Skillz Dropshot Holder is dat eindelijk verleden tijd. Deze clip in stevig siliconen heeft twee delen, het lange deel past op zowat iedere dropshot hengel; in het korte deel passen gewichten tot 21 gram. Met andere woorden... een opgetuigde hengel meenemen is nu praktischer dan ooit.


 

GURU POLE ELASTIC CONNECTORS... weer over nagedacht en niet zomaar nageaapt...

Verkrijgbaar in de maten Small, Medium en Large en elke verpakking bevat 5 connectors op een handig bewaarlatje. Deze Guru Pole Elastic Connectors zijn zonder twijfel de meest ideale verbinding tussen elastiek en lijn. Geen geratel meer zoals met een klassieke connector en bovendien een zekere en veilige verbinding voor alle soorten elastiek. Voor de bevestiging van de lijn aan de connector gebruik je best de “double loop” knoop (dubbele lus). Wij laten je graag zien hoe je die dubbele lus moet leggen. Makkelijk om de lijn aan de connector te stroppen en makkelijk om de lijn er weer af te halen. Op bijgaande foto’s zie je duidelijk hoe de connector met de elastiek wordt verbonden. Het braid van de Guru Pole Elastic Connector, waar je de lijn aan bevestigt, is gecoat en stijf. Dit zorgt ervoor dat de lijn zo goed als nooit meer rond de top zal slaan waardoor uw elastiek niet uit de top wordt getrokken. De interne diameter van het zacht rubberen lichaam zorgt ervoor dat de knoop in het elastiek mooi op zijn plaats blijft zitten en werkt tevens als een buffer die de hengeltop beschermt. Bovendien is het een ideale “pullar bead” voor de zogenaamde “interlastics” of “pulla kits”.


 

PRESTON IN-LINE DURA FEEDERS - ICS SYSTEM: INTER CHANGE SYSTEM

Het Preston Inter Change System geeft het feedervissen een totaal nieuwe dimensie. Het is een volledig gamma voerkorven, bomloodjes en de nodige accessoires die onderling verwisselbaar zijn, zonder dat men ook maar iets aan de lijnopzet moet veranderen. Dus het wisselen van een feeder van 20 gram naar een feeder van 30 gram is in no-time gebeurd.
Tijdens de Robby Fish Preston Demonstratie viste Walter Lens met de In-Line Dura Flat Method Feeder... en de voordelen van het systeem waren van meet af aan klaar en duidelijk. Het vissen met de method feeder is qua lijnopzet eenvoudig maar effectief... zeker als men enkele eenvoudige (nou ja eenvoudig) basisregels volgt. De basis van succesvol feedervissen ligt in de precisie van het werpen. Men dropt slechts een kleine hoeveelheid voer per worp, het is dus kwestie van een zo klein mogelijke voerplek aan te leggen. Je werkt voor het vullen van de method feeder met een “mould”, een mal waar de Dura Flat Method Feeder perfect in past. Je doet eerst wat lokaas in de mal, je plaatst dan het gekozen aas mooi in het midden van dat lokaas de feeder is zo gemaakt dat je het aas perfect kunt plaatsen), je vult de mal verder met lokaas en je drukt dan stevig, tussen twee vingers de method feeder vast in het lokaas. Met een druk op de speciale “release button) onderaan de feeder krijg je een perfect gevulde Dura Flat Method Feeder. Verkrijgbaar in twee maten small en large en in elke maat in de gewichten 20, 30 en 45 gram.
Compleet geleverd met een “Quick Change Bead”, om snel van onderlijn te kunnen wisselen. De korte steel gebruik je voor werpafstanden tot max. 40 meter, voor de verdere afstanden monteer je de lange steel. Wanneer je de hengels gemonteerd in het foedraal steekt, haal dan de feeder van de lijn zodat deze de hengel tijdens transport niet kan beschadigen. Draai de lijn op tot de “tail rubber” (kaboutermuts) tegen het topoog komt.

Nog enkele voordelen van de Preston In-Line Dura Method Feeders:
- stevige constructie, zowel de feeder als de bijgeleverde onderdelen
- camouflage kleur - zowel geschikt voor pellets (sticky pellets) als voor lokaas
- zinklegering, dus geen lood
- werpen makkelijk en precies

Wil je een method feeder effectief inzetten dan is de Preston 12 ft (3,60 meter) Monster Method Feeder dé ideale hengel. Kan een werpgewicht tot 75 gram probleemloos aan (werpafstand +60 meter) en wordt geleverd met drie carbon tips (1 – 1,5 en 2 oz). Is qua prijs/kwaliteit een absolute topper! Een geschikt voertje voor in de Method Feeder: 500 gram Sonubaits MATCH METHOD MIX 500 gram Sonubaits F1 GREEN. Valt de aanbeet weg, strooi dan eerst een beetje rode Sonubaits Lava Rocks in de mal. Boven op de gevulde method feeder zie je dan een rode streep, die in het water langzaam oplost en boven het voer blijft hangen.


 

GURU SUPER LWG KANT EN KLARE ONDERLIJNEN... VOOR DE VASTE HENGEL...

Guru Super LWG weerhaakloze haken gebonden aan Guru N-Gauge lijn vormen de basis van deze 15 cm onderlijn. Via een “knotless knot” is er een haarlijn met een aasbandje (bait band) aan bevestigd. Lijndikte en grootte van de haak zijn perfect in balans.

 • Haak 20 - lijndikte 11 honderdste
 • Haak 18 - lijndikte 13 honderdste
 • Haak 16 - lijndikte 13 honderdste
 • Haak 14 - lijndikte 15 honderdste
 • Haak 12 - lijndikte 17 honderdste

Het bovenste lusje (achtknoop) staat mooi open zodat een Super LWG onderlijn via een lus-in-lus verbinding makkelijk met de hoofdlijn kan verbonden worden. Neem de hoofdlijn altijd 2 honderdste dikker dan de onderlijn. Gebruik voor de hoofdlijn dezelfde lijn als de onderlijn, dus Guru N-Gauge. De onderlijnen passen probleemloos in een Guru Rig Case. Er werd gekozen voor een Guru Micro Band en dat heeft een reden. Met een Guru Pellet Plier kan je in deze Micro Band probleemloos een harde pellet van zowel 4 mm als 8 mm monteren. De Guru Micro Band is zo goed als onzichtbaar en dat is een voordeel, zeker als je ondiep op karper vist. Natuurlijk ook geschikt voor andere aassoorten. Het aasbandje kan bijvoorbeeld met een aasnaald in een maïskorrel, mini boilie, een namaak made of caster (fake bait) of een blokje luncheon meat getrokken worden. Je kan er zelfs een made of een worm in vast zetten. In een verpakking zitten 8 onderlijnen, klaar voor gebruik. Ze zijn ideaal voor de vaste hengel, maar kunnen ook met de method feeder gebruikt worden.


 

THE ORIGINAL DUCKFOOT, HET FORELAAS BIJ UITSTEK…

Uitgedacht door Andy Weyel, een forelvisser “pur sang”, die van het standpunt uitging dat er gewoon “iets” anders moest bestaan naast het klassieke Powerbait foreldeeg (dat natuurlijk nog altijd een goed vangend forelaas is en blijft). De Original Duckfoot is een kunstaasje in zacht plastic met tal van voordelen wordt in Duitsland met de hand gemaakt onder toezicht van Andy Weyel, dus gegarandeerde kwaliteit.

 • - bijzonder zacht, blijft zijn vorm behouden
 • - er kunnen 20 forellen en meer met dezelfde Original Duckfoot gevangen worden 
 • - het zachte plastic is niet giftig, dus milieuvriendelijk 
 • - verkrijgbaar in de meest gangbare “forel”-kleuren (in een verpakking zitten 20 Duckfoots) 
 • - nooit geen vuile vingers meer 
 • - ook bij regenweer geen gepruts met deeg

Het op de haak zetten van een Original Duckfoot is kinderlijk eenvoudig en kan op twee manieren. Vanaf haak 8 en kleiner, monteer je de haak langs de buitenkant van de Duckfoot. Vanaf haak 8 en groter, monteer je de haak langs de binnenzijde van de Duckfoot. Tijdens het binnendraaien heeft The Original Duckfoot een tollende actie en het holle gedeelte achteraan zorgt voor de nodige vibraties die de forel aanspoort tot aanbijten. Als onderlijn neem je best een 14 tot 18 honderdste fluorocarbon.
Als extraatje is er “The Original Duckdip”. Deze dip heeft een uitgesproken knoflookgeur en dat is een bewezen forelmagneet. Je kan de Duckfoots die je wil gebruiken een uurtje in de Duckdip leggen en ze worden nog aantrekkelijker. Wanneer je de Duckfoots vier dagen in de dip laat liggen worden ze dubbel zo groot en het knoflookaroma blijft meerdere dagen werkzaam. Let wel, hier gaan je vingers wel naar knoflook ruiken.


 

GURU METHOD FEEDER CLIPS

De handigheid zelve… Het vissen met de “method feeder” is een vast onderdeel van het feedervissen geworden. Het gebruik van pellets is daar niet vreemd aan, maar ook mini boilies, pop-ups, wafters, dumbells, expanders… en aanverwanten hebben de mogelijkheden van de method feeder enorm uitgebreid. Bij het vissen met de method feeder is het zaak het aas in de nabijheid van het lekkers in de feeder aan te bieden. Waar je bij het vissen met een gaasfeeder, de feeder kan en mag verplaatsen, is dat bij de method feeder niet aan de orde. Aas en lokaas moeten bij deze techniek “altijd” één geheel vormen. De voordelen van een Guru Method Feeder Clip: zorgt steeds en altijd voor een perfecte aasaanbieding van gelijk welk aas. De Guru Method Feeders hebben een aasplatform waar je normaal het aas oplegt voor je de method feeder gaat vullen met behulp van de aangepaste mal. Alex Bones en Steve Ringer ontwierpen dit haakaas platform. Het ligt precies aan de andere kant van het loodgewicht. Hierdoor ligt het haakaas altijd boven op de feeder. Dit platform is gepositioneerd op X-vormige armen welke ervoor zorgen dat je een minimale kans hebt op in de war gooien van je onderlijn en ze zorgen voor een maximale grip voor je lokvoer. De Guru Method Feeders vliegen door hun vorm als een speer door de lucht en zijn een garantie voor precieze worpen. De Method Feeder Clip is een unieke aanvulling voor deze method feeder… je klikt de clip op dit aasplatform vast. De clip zit muurvast op het platform. De onderlijn voorzien van het aas, kan in het klemsysteem van de clip vast geklikt worden. Op die manier heeft men de aasaanbieding volledig onder controle. De hoogte waarop het aas boven de method feeder aangeboden wordt, is moeiteloos in te stellen en ook probleemloos aan te passen. Dus aas strak tegen de method feeder of vijf centimeter boven de method feeder…. alles is mogelijk, dankzij deze handige Guru Method Feeder Clip.
Verkrijgbaar in twee uitvoeringen:
Small Clip: passen op 24 g en 36 g Guru Small Method feeders.
Large Clip: passen op 28 g en 45 g Guru Large Method feeders.


 

Tubertini Concept Sponge Baits

Zowel drijvend, zwevend als zinkend aas… dit is een aassoort met uitzonderlijke eigenschappen. Het is te vergelijken met een spons. Als je een Sponge Bait zo uit de verpakking neemt en op de haak zet, heb je een drijvend aas, ideaal voor een oppervlaktevisserij of als pop-up. Verkrijgbaar in de volgende uitvoeringen: Scopex, Garlic, Strawberry, Honey en Fluo. Elke smaak heeft een eigen kleur. Neem je een Sponge Bait tussen de vingers, je steekt het onder water, je knijpt de Sponge Bait plat en je laat terug los, dan zal de Sponge Bait zich volzuigen met water en zinken. Een beetje water uit de Sponge Bait drukken en je krijgt een zwevend aas. Best wordt een Tubertini Concept Sponge Bait op een haarlijn gevist. Monteer de Sponge Bait altijd eerst op de haarlijn vooraleer je deze volzuigt met water. De ingesloten geur-smaakstof komt mondjesmaat vrij. Eventueel kan in het water waarmee je de Sponge Bait volzuigt een flavour oplossen om de aantrekkingskracht van de Tubertini Sponge Bait te vergroten. Een must in elke viskist!


 

HIGH POWER HEADLAMP – 3XCREE T6… HET LICHT SCHEEN IN DE DUISTERNIS…

Wie een koplamp zoekt die veel, maar dan ook veel licht geeft, is met deze High Power Headlamp zondermeer aan het juiste adres… bij Robby Fish dus! Eerst en vooral heeft deze High Power Headlamp een set van twee oplaadbare batterijen en is er een oplader voor thuis en een oplader voor in de auto bijgevoegd… dat is pas compleet en handig te noemen. Wat het licht betreft, zijn er drie lichtbronnen, een grote centrale en twee kleinere links en rechts van die grote. De gebruikte ledlampen zijn van het type Cree T6 en dat betekent een bijzonder hoge lichtopbrengst, een ver bereik, weinig verbruik… dus de batterijen geven bij normaal gebruik lang licht in de duisternis Deze High Power Headlamp heeft drie functies: en brandt een licht (midden), er branden twee lichten (links en rechts), of all drie de lichten branden. Extra is de knipperlichtfunctie. Alle functies te bedienen met een handig geplaatste drukknop. Het geheel is spatwaterbestendig en de batterijen hebben een lange levensduur (4,2 volt Li-Ion van de nieuwste generatie). De lichtbundel kan makkelijk gericht worden en de High Power Headlamp zit comfortabel op uw hoofd. Let wel… niet rechtstreeks in iemands ogen schijnen.

 


 

GURU KAIZEN HAKEN… WEERHAAKLOOS… WEERGALOOS…

Meer en meer raken weerhaakloze haken (barbless) ingeburgerd en dat is een goede zaak. Weerhaakloos vissen is in ieder geval heel visvriendelijk en vis verspelen is een fabeltje eens je weerhaakloos vissen in de vingers hebt. Dit is de laatste aanwist in het hakengamma van Guru. De nieuwste technologische snufjes zijn gebruikt om deze Guru Kaizen haken tot de beste in hun soort te maken. Gemaakt uit dun, hypersterk materiaal. Ze hebben een oversized bledje (spade end) zodat ze ook probleemloos aan dikkere lijndiameters geknoopt kunnen worden. Guru Kaizen haken zijn PTFE coated (= teflon coating – lage wrijvingscoëfficiënt) en dat is in het wereldje van de karpervissers al een tijdje een normale zaak. De vlijmscherpe punt (met de nadruk op vlijmscherp), buigt sterk naar buiten uit (offset) en dat verbetert de houd- en inhaakfunctie. Verkrijgbaar per 10 haken in de maten: 10, 12, 14, 16, 18 en 20.

 


 

Het handige suikerklontje

Iedere rechtgeaarde witvisser heeft vroeg of laat problemen met de keuze en de dosering van gelijk welke flavour (geur- smaakstof in poeder of vloeibare vorm. De karpervisserij heeft in het wereldje van de geur- smaakstoffen een ware explosie veroorzaakt. Ook nu nog verschijnen er met de regelmaat van een klok flesjes en potjes op de markt met een of andere nieuwe geur/smaak. De tijd dat we een krielaardappel in de honing dipten en van een laag bastaardsuiker voorzien voor onmiddellijke respons, ligt ver achter ons.
Begrippen als amino’s, betaïne, dippen, soaken, eetlustopwekkers, smaakversterkers, koolhydraten, hydrolisaat, essential oils, sweetener… zijn geen onbekenden meer en toch blijft het topic flavours een vrij moeilijke materie. Heb je een flavour met een concentratie van 1:1000 dan wil dat zeggen dat 1 deel flavour geproefd kan worden in 1.000 delen water. Op het flesje staat bijvoorbeeld als aangewezen dosis 10 ml per 500 gram droog voer, dus 20 ml per kilogram voer. Je moet die 20 ml maar eens op een deftige manier in het lokaas verdelen. Je kan natuurlijk die flavour in het water oplossen dat je gebruikt om het voer te bevochtigen om een betere verdeling te krijgen. Heb je een flavour met een concentratie van 1:10000 (= meer flavour en minder oplosmiddel), dan wordt de dosering 4 mg per kilogram droog voer… met andere woorden nog moeilijker te doseren!
Let wel, we hebben het in deze tip over het gebruik van een geur-smaakstof in combinatie met lokaas, niet met boilies. In een boilie is de flavour ingesloten (door het kookproces) en lekt er in het water slechts mondjesmaat uit… enkel op die manier resulteert dergelijke dosering wel een effect. Met deze gedachte in het achterhoofd, zag “het handige suikerklontje” het levenslicht. Eenvoudig in gebruik en met tal van mogelijkheden die enkel begrensd worden door uw eigen fantasie. Bij ons in de zaak is er een uitgebreide keuze aan flavours en aanverwanten dus ook aan tal van combinatiemogelijkheden. Want, niemand verplicht je om één specifieke flavour te gebruiken, je kan ook een mix maken van diverse geur/smaakstoffen.
Principe: de voerbal wordt doormidden gebroken en in het midden wordt een suikerklontje gedrukt. Je kan het supersimpel houden en het suikerklontje door middel van een spraybusje goed voorzien van de gekozen flavour. Voerbal terug sluiten, handen bevochtigen en goed aandrukken. Best thuis eens uittesten in een emmer water om te kijken hoe het geheel werkt.
Nieuw in het wereldje van de flavours zijn de “Goo” van Korda en de soortgenoten (Lava van Sonubaits; Boostjuice van Marukyu; The Juice van Baittech…). Deze “glugs” verspreiden een wolk in een felle kleur met een specifieke geur/smaak. Dus, je zou de plaats waar je het suikerklontje in drukt eerst van een laagje “glug” voorzien, het suikerklontje in de voerbal drukken en het met een flavour uit dezelfde familie behandelen. Let wel, het is niet de bedoeling van “al uw” voerballen te behandelen, de helft is ruim voldoende. En… wij zijn er van overtuigd dat ook de feedervissers onder ons het suikerklontje in hun techniek kunnen verwerken.
Misschien toch nog even de volgende algemene regel meegeven: een lokaas op basis van vismeel gebruik je best in combinatie met een zoete, fruitige flavour; een van huize uit zoet lokaas combineert best met een “stinky” flavour op basis van vis en aanverwanten.

 


 

HET LIJKT EENVOUDIG...

...maar toch is het kwestie van je verstand te gebruiken. Vandaag de dag is op het internet gewoon alles over de meest uiteenlopende hengelsporttechnieken te vinden, in YouTube filmpjes vertellen ervaren hengelaars hoe het moet en wat je moet gebruiken om die vis van je dromen te vangen, meestal is de hele uitleg gekoppeld aan een of ander merk. Voor de meest uiteenlopende hengelproblemen in alle mogelijke disciplines, wordt er technisch een pasklare oplossing uitgedacht en deze is quasi onmiddellijk beschikbaar in je hengelsportzaak. En… gemak dient de mens, dus je surft naar de webshop en je moet er zelfs het huis niet meer voor uit. Goede zaak zonder meer! Het is ooit anders geweest! Maar, het heeft geen zin om achterom te kijken. Een ding is in al die jaren niet veranderd en dat is “de persoon” die de hengel hanteert, welke hengel dat ook mag zijn, “die persoon” bepaalt nog altijd of er al dan niet goed vis wordt gevangen. Omwille van het feit dat je op het internet uren aan voorgeknauwde informatie van over heel de wereld kan sprokkelen, lijkt alles kinderlijk eenvoudig. Elke lijnopzet wordt in detail uitgelegd. Welke onderdelen voor een techniek nodig zijn, wordt samengevat in een handig lijstje. Hoe het voertje moet gemengd en aangemaakt worden, welke flavour we best gebruiken, hoe pellets omgetoverd worden in perfecte expanders, hoe je de ideale onderlijnen knoopt… en ga zo maar door. Makkelijk genoeg… Dus, in feite zou gelijk welke hengelsporttechniek eenvoudig en met resultaat toegepast kunnen worden. Aan de waterkant is het meestal een heel ander stel mouwen, gewoon omdat theorie en praktijk toch twee heel verschillende zaken zijn. Stel je moet met methodfeeder de vis van de stek plukken. Iedereen die een beetje interesse heeft in het feedervissen, kan een perfecte montage met een methodfeeder in mekaar knutselen en de bijhorende pellets op punt stellen. GURU en MATRIX hebben qua montagemateriaal alles in huis. Maar, de techniek van het vissen met de methodfeeder tot in het kleinste detail perfect beheersen, oh maar… probeer maar al eens worp na worp de methodfeeder op exact dezelfde plaats te laten belanden, daar waar ge verwacht dat er vis zal rondzwemmen. Dan mag je nog de meest geavanceerde en duurste hengel/molen combinatie in handen hebben… het zal niet baten als je die techniek niet 100% in de vingers hebt. Hetzelfde is van toepassing op het dropshotten en het ultra-licht vissen met een shad. De montage voor beide technieken is zeker geen geheim, een perfecte Palomarknoop leggen, kan iedereen leren een gevlochten lijn met nylon verbinden is na wat oefening een makkie, maar het aas op exact de juiste manier aanbieden zoals baars, snoek of snoekbaars het op dat moment willen hebben, is een ander paar mouwen en geloof ons, buiten beginnergeluk gerekend, is dat een kwestie van ervaring en het water kunnen lezen. Met andere woorden, we kunnen stellen dat succesvol vissen start met het juiste materiaal, maar dat het de hengelaar in kwestie is die zelf zal bepalen hoe succesvol hij aan de waterkant is…


 

DOBBER OF PEN

Eerst en vooral, is het nu dobber of pen… jaren geleden was alles met een peervormig lichaam uit kurk een dobber en alles wat slank was, was een pen uit pauwenveer of uit de stekel van een stekelvarken. Italië en Frankrijk waren de voortrekkers wat de moderne pennen uit balsahout betreft. De vorm van het drijflichaam kende geen grenzen. Een legendarisch model was de Tesse-pen. Vandaag de dag zijn er ook heel wat hobby pennenbouwers die fantastische beetverklikkers afleveren… zelfs op maat. De Robby Fish dobbers of pennen (je kiest zelf maar uw benaming) zijn van uitstekende kwaliteit en het assortiment dekt zowat alle vistechnieken. Je hebt de pen van je dromen gevonden en die moet nu uitgelood worden. Je kan wiskundige formules gaan toepassen in de zin van een logaritmische loodzetting… allemaal mooi en aardig, maar aan de waterkant niet zo heel praktisch. Het gewoon simpel houden is hier nog maar eens de boodschap. Misschien nog eerst een woordje over de onderantenne. Kies voor een metalen onderantenne als de aasaanbieding perfect moet zijn en als je op afstand moet vissen. Voor een visserij kort in de kant waar de aanbeten zich snel opvolgen, is een onderantenne in carbon favoriet. De uitloding bestaat altijd uit “bulk + verkliklood”. Ook hier een eenvoudige algemene regel: voor pennen tot 1 gram wordt hagellood nr. 8 (0,070 gram in Tubertini) als bulk gebruikt met nr. 10 (0,040 gram in Tubertini) als verkliklood. Vanaf pennen die 1 gram en meer lood dragen, gebruiken we een Olivette als bulklood (voor een pen van 1 gram wordt dat een Olivette van 0,50 gram aangevuld met hagellood nr. 8). Uitloden doe je best in een voldoende grote peilkoker. Bijvoorbeeld: een pen die 0,75 gram lood draagt = 3 verklikloodjes nr. 10 (= 0,12 gram) + 9 loodjes nr. 8 (= 0,63 gram). Met die 9 loodjes kan je alle mogelijke combinaties maken om de juiste aasaanbieding te krijgen. Je start best altijd met de verklikloodjes juist boven de lus waar je de onderlijn in bevestigt en het bulklood komt op tweemaal de lengte van de onderlijn boven het verkliklood te zitten. Je zorgt ervoor dat de loodjes mooi centraal op de lijn zitten en verschuifbaar zijn zonder de lijn te beschadigen. Hiervoor heb je nu een loodtang die het handige hulpje in huis is. Een eerste vereiste is dat je hagellood van de beste kwaliteit gebruikt.

 


 

MADEN EN FLAVOURS

In je hengelsportzaak vindt je een uitgebreide keuze aan flavours (geur- smaakstof) zowel in vloeibare als in poedervorm. Eerst en vooral is er een duidelijk onderscheid: vloeibare flavours zorgen voor een onmiddellijke respons, terwijl men met flavours in poedervorm de stek geleidelijk kan opbouwen. Besluit: om een maximaal effect te hebben, moet je flavours in poedervorm en vloeibare flavours samen gebruiken. Let wel: vloeibare flavours bijvoorbeeld moeten voor echt effect te hebben voor een deel in het water oplossen en voor een deel aan het aas blijven kleven. Flavours specifiek uitgedacht voor de karpervisserij hebben die eigenschap niet. Het aas moet wel op de juiste manier voorbereid worden… neem bijvoorbeeld “maden”, toch wel het meest gebruikte aas. Maden moeten na aankoop toch nog altijd extra gezuiverd worden. Probeer van uw maden zo zuiver mogelijk te kopen. Onze maden worden door ons personeel prima verzorgd en uitgezeefd. Thuis laat je de maden nog eens door de zeef lopen. Best is dat je één liter maden verdeelt over twee halve liters. Per halve liter vermeng je met de maden twee soeplepels maïsmeel of madepoeder. Je bewaart de maden in de koelkast. Nooit een deksel op de doos doen, anders zullen de maden zweten en krijgen ze terug de onaangename ammoniakgeur (de Greys Klip-Lok madedozen zijn hiervoor uitstekend geschikt). De avond voor je gaat vissen, zeef je het maïsmeel of het madepoeder af en strooi je twee theelepels van de gekozen flavour in poedervorm over de maden. Voor je gaat vissen, pimp je de maden op met een vloeibare flavour die qua geur en smaak samengaat met de flavour in poedervorm. Dosering: 1 tot max 2 ml per halve liter maden. Goed schudden zodat de flavour zich goed mengt. Aan de waterkant is het nodig om de maden na pakweg twee uur vissen opnieuw een boost te geven met de vloeibare flavour. De maden op de haak krijgen een extra dip in de vloeibare flavour of glug met een flavour die weer aanleunt bij de reed gebruikte geur- smaakstoffen. Een perfecte combinatie: Marukyu SFA400 KRILL - als flavour in poedervorm. Marukyu SFA450 KRILL - als flavour in vloeibare vorm. Marukyu BOOST JUICE + SUPERKRILL - als extraatje op het haakaas. Zoals je ziet is het gehele set geënt op Krill. Maar, in plaats van krill zou je evenzogoed Scopex als vertrekbasis kunnen kiezen. Belangrijk is dat je vertrouwen opbouwt in de flavours die je gebruikt en dat krijg je alleen maar door ze consequent te gebruiken, de resultaten te beoordelen en zeker niet na enkele pogingen opgeven. Bovenstaande flavours gebruik je best in combinatie met een lokaas op basis van vismeel.

 


 

GURU BAIT BAND TANG

Aan de waterkant, zeker tijdens wedstrijden, kan men zich geen gepruts en tijdsverlies veroorloven. Een pellet wordt nog altijd het meest gevist in een bait band. Wel, met de Guru Bait Band Plier (= tang) wordt deze manier van vissen nooit meer hetzelfde. Zo simpel, dat men zich afvraagt: “waarom is hier nooit eerder aan gedacht!”. Het gebruik is super eenvoudig. Men schuift het bait-bandje over de twee daarvoor voorziene uiteinden van de tang. Je drukt op de handgreep en het bait-bandje rekt zich op, de gekozen pellet er in steken, de greep lossen, het aas zit vast in het baid-bandje en men is klaar om te vissen. Met de Guru Bait Band tang kan men ook snel van aas wisselen. Leg je Bait Band Tang gewoon in de aasdoos met de pellets waar je mee vist en je hebt ze altijd onmiddellijk bij de hand. De oranje Guru kleur zorgt ervoor dat deze tang goed opvalt, zelfs al valt ze in het gras. Als wedstrijdvisser zou ik altijd een extra tang in reserve hebben… je weet maar nooit. Je laat de tang vallen, je moet allerlei kunstgrepen uithalen om ze terug op te rapen… makkelijker is een reservetang.

 


 

MARUKYU: AAS EN LOKAAS MADE IN JAPAN.

Waarom er in deze tip vier Marukyu producten samen besproken worden, zal snel duidelijk worden. “Credence” wordt door Marukyu gebruikt als statement dat zij absoluut waar maken wat zij op de verpakking beloven: “Credence boilies will give you the edge and will keep you catching”. Reeds enkele jaren is Marukyu een toonaangevende naam in het wereldje van de wedstrijdvissers. Voor de “grote vissen” heeft Marukyu de Credence boilies op de markt gebracht. De Credence boilies werden in Japan ontwikkeld met in het achterhoofd het idee dat deze boilies aantrekkelijk moesten zijn voor de vis en tevens alle voedingsstoffen moesten bevatten die een vis nodig heeft om zich goed te voelen. De samenstelling van alle Marukyu producten start steeds bij de levensnoodzakelijke voedingstoffen die een vis nodig heeft. Een van de toppers die het hele jaar door succesvolle vangsten oplevert is Credence Krill Feast (verkrijgbaar in 10, 14 en 18 mm / bevatten SFA 400 and SFA 410). Deze boilies zijn perfect te combineren met de Credence Pop-Ups (14 mm) in bv. dezelfde smaak Krill Feast. Ze hebben dezelfde basissamenstelling, alleen zijn deze boilies drijvend. Geven hun geur en smaak gecontroleerd vrij. Ideaal voor een snowman-montage of een chod-rig. De JPZ pellets (uitgesproken als: Jaipees) zijn een uniek Marukyu product. Zijn zowel op de haak, als op een haarlijn, een baitband of met een baitspike te vissen. Ze hebben een zachte, gelatineachtige structuur, maar zijn toch stevig genoeg om mee te werpen. Zowel in de zomer als in de winter inzetbaar. Je hebt deze pellets in drie soorten: JPZ EBI: rood, vrij zoute formulering / JPZ NORI: groen, op basis van zeewier / JPZ BLACK: zwart, iets steviger van structuur / alle drie in 6, 8 en 10 mm. Bewezen is dat wanneer de vis moeilijk doet, de JPZ pellets het verschil kunnen maken en ze sorteren ook de grotere vissen uit. JPZ pellets zijn ook een schitterend combinatieaas, gevist met Credence boilies of Pop-Ups. Vis je met wormen op een haarlijn, zet dan eens als laatste een rode JPZ op de haarlijn. Vis je met een JPZ op de haarlijn, prik dan eens een paar dode maden op de haak. Er zijn ontelbare combinaties mogelijk. Met een scherp breekmesje kan je deze pellets makkelijk op maat snijden. Met de Marukyu Amino Plus spray (100 ml) geef je al dit lekkers nog eens een extra boost. Deze spray bindt zich makkelijk met gelijk welk aas. Het is bedoeld als feeder trigger… dus om de vis tot aanbijten te verleiden. Het is wel aangewezen om de Amino Plus regelmatig te verversen.

 


 

MARUKYU: AAS EN LOKAAS MADE IN JAPAN.

De tijd dat lokaas een typische zaak van de Belgen en de Fransen was, is verleden tijd. De Japanse firma Marukyu werd opgericht in 1910 en is sinds 1968 gespecialiseerd in aas en lokaas voor de hengelsport in al haar facetten. Het Marukyu gamma is een verzameling van stuk voor stuk innovatieve producten, in geen geval een kopie van een kopie van een kopie. In Japan bezit Marukyu 70% van de lokale markt. De kracht van het merk Marukyu zijn de hengelaars zelf, dus de praktijk en de ervaring aan de waterkant. Deze praktijkinformatie wordt doorgegeven aan de afdeling research en van daaruit gaat het naar de productie. Het enige motto dat Marukyu hanteert is: “aas en lokaas ontwikkelen dat daadwerkelijk vis vangt, goed is voor de vis en goed voor het milieu!” Een van de factoren die in het hele proces een bepalende rol speelt, is de constante en bijzonder hoge kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Zij weten als geen ander dat de minste wijziging van een samenstelling het verschil kan uitmaken tussen wel of niet vis vangen. Wedstrijdvissers zijn daar heel gevoelig aan en eisen dat een samenstelling die zij in januari kopen identiek is aan deze die in december wordt gekocht. Het Marukyu lokaas bevat geen ingrediënten zoals broodmeel en dergelijke. Met andere woorden ideaal om het attractieve gedeelte te vormen van de meest uiteenlopende voersamenstellingen. Marukyu was ook het eerste merk dat ingrediënten gebruikte die voor ons ongewoon zijn, zoals sanagi. Sanagi staat voor de poppen van de zijdeworm. In Japan is Marukyu de onbetwiste marktleider inzake Sanagi. De specifieke geur en het hoge eiwit gehalte heeft een sterke aantrekkingskracht op alle zoetwatervissen. Ingrediënt dat totaal nieuw is voor onze markt. Hun samenstellingen op basis van nori (zeewier) en krill (kleine garnalen) staan eenzaam aan de top. Wij zijn wat fier vanaf nu een “hotspot” te zijn voor het Marukyu gamma. Dit gamma bestaat uit lokaas, pellets, flavours, aminodips, boilies, namaak aas, baitsprays, deeg, zeeaas… en sinds kort ook onder de noemer Ecogear een verzameling shads die zich al bewezen hebben tijdens onze streetfishing-sessions. Ondertussen zijn onze testvissers reeds druk bezig met het uittesten van diverse zaken uit het Marukyu gamma. Wil je op de hoogte blijven van de testresultaten, surf dan regelmatig naar onze Facebook pagina en de “Tips en Tricks” op onze webshop.

 


 

GURU IMPACT BOMBS

“Less is more” is ook een regel die voor het aanvoeren van een stek opgaat. Als je twee stekken aanlegt, is het aangewezen om een stek stevig aan de voeren en op de andere stek slechts mondjesmaat voer dropt. Zo kom je onmiddellijk te weten hoe de vis die dag en op die stek aast. Dus… er zijn momenten dat je niet de hoeveelheid aas van een gaasfeeder of een methodfeeder op de stek wil deponeren. Maar, er moet toch altijd een beetje lokaas in de nabijheid van de haak te vinden zijn om het voor de azende vis interessant te maken. Hiervoor heeft Guru de IMPACT BOMB uitgedacht. Het is een peervormig, afgevlakt wartellood met in het midden een geperforeerde opening. In deze opening kun je lokaas duwen (bv. geëxpandeerde pellets – method mix). Het lokaas blijft tijdens de worp stevig in de opening van de IMPACT BOMB steken en er zal dus altijd wat lekkers in de buurt van uw aas liggen. Vier gewichten: 19 – 31 – 43 – 57 gram. Uitgerust met een wartel zodat een IMPACT BOMB in zowat alle lijnmontages probleemloos geïntegreerd kan worden… schuivend op de lijn, aan een loodclip, aan een paternostermontage… De vormgeving waarbij het meeste gewicht vooraan dit lood zit, zorgt voor een soepele, precieze worp. Zeker als er een zijwind staat heeft een IMPACT BOMB daar veel minder last van als een echte method feeder. Zeker in de wintermaanden, als de vis voorzichtiger aast en niet voor de grote hoeveelheden voedsel gaat, zal deze IMPACT BOMB zeker van pas komen. Wil je wat extra aantrekkingskracht in je IMPACT BOMB steken, sluit dan eerst de vlakke kant van het lood af met een methodmix, draai het lood om en druppel wat MARUKYU BOOST JUICE in de opening en vul deze dan verder met de gekozen methodmix. Marukyu Boost Juice+ is één van de meest veelzijdige additieven van dit moment! Omdat Marukyu Boost Juice+ volgepakt zit met natuurlijke attractoren en feeding triggers is dit product een baitbooster met veel mogelijkheden. Deze geconcentreerde vislokker is veelzijdig in gebruik en langdurig attractief. Te gebruiken op gelijk welk aas, grondvoer, los aas, pellet, method mix. Marukyu Boost Juice+ bindt met gelijk welk aas waarmee het in contact komt dank zij de Marukyu Latching Technology.
 Verkrijgbaar in de smaken Super Krill flavour, Bloodworm flavour en Very Berry flavour.

 

 


 

PRESTON SUPER PELLET PUMP

Deze handige Pellet Pump geeft nog betere resultaten indien men de structuur van een expander pellet even van naderbij bekijkt. Binnenin heeft zo’n pellet een veelvoud aan minuscule gaatjes die met lucht gevuld zijn (vandaar het drijvend vermogen). De bedoeling is deze gaatjes met water te vullen zodat ze zinken. Met de Preston Super Pellet Pump is dat super eenvoudig. Om uiteindelijk perfecte pellets als resultaat te krijgen, kan men de pellets best de avond voor de visdag al voorbereiden. Neem de hoeveelheid pellets die je denkt nodig te hebben en zet ze gedurende vijf seconden onder water. Haal ze uit het water en doe ze in een plastic zakje, waar je de lucht uitdrukt en dat je goed sluit. Bewaar deze pellets in de koelkast. De pellets zullen het beetje water opslorpen en zullen hierdoor een beetje zachter worden. Aan de waterkant gaan ze in de pellet pump en wacht je tot alle pellets zinken. Op die manier krijg je pellets die makkelijk op de haak gezet kunnen worden, niet uitscheuren en goed op de haak blijven zitten. Bewaar de pellets in een aasdoos waar je een beetje water in doet (met eventueel een flavour)… juist genoeg water om de pellets vochtig te houden (dus de pellets zeker niet volledig onder zetten). Lees in dit verband ook nog eens de tip over Bait-Tech The Juice. We hebben de gewoonte om casters die drijven weg te smijten. Doe ze eens met het nodige water in de Preston Super Pellet Pump en pomp een aantal keren zodat ze voldoende water opzuigen en terug zinken. Daarna zet je ze in een aasdoos onder water zodat ze niet kunnen uitdrogen en weer gaan drijven. Voordeel van deze casters is dat ze traag zinken. Ideaal dus om het aas op de haak uit te balanceren en om in de voerkorf te gebruiken. Extra bonus is dat je aan het water in de pellet pump een flavour kan toevoegen, die samen met het water in de caster dringt.

> De Preston Super Pellet Pump kan je hier online bestellen.

 

 


 

BAIT-TECH - THE JUICE

Telkens BAIT-TECH een nieuw product op de markt brengt, is het een schot in de roos. Omwille van het succes van pellets zijn termen als “to soak, to expand, to glug” ingeburgerd. Andy Neal is de bedenker van The Juice. Als je weet dat Bait-Tech toch al een aantal succesvolle vloeibare additieven heeft zoals Scopex, Brasem, Predator Plus, Krill and Tuna, Sweet Liquid Molasses… waarin onderscheidt The Juice zich dan. Als je op de website van Bait-Tech gaat kijken, staat er slechts een summiere beschrijving bij: het is zoet en kan op en met alle aas en lokaas gebruikt worden. Als je er aan ruikt, komt er inderdaad een enorm aangename zoete geur in je neus. Iedereen die de geur van diverse additieven kent, zal moeten toegeven: The Juice heeft een totaal andere geur die moeilijk te omschrijven is. The Juice is kleurloos en heeft een dikke, stroopachtige consistentie. De klassieke manieren om The Juice te gebruiken:
- in het water waarmee je expanders maakt (pelletpump)
- in het water om je pellets te weken (to soak)
- om gelijk welk een aas een extra coating te geven (to glug)
- in het water waarmee je het lokaas bevochtigt

Een groot voordeel van The Juice, je kan er niet mee overdrijven, met andere woorden de gebruikte dosis moet niet op de milliliter juist afgemeten worden. Ons testteam kwam op de proppen met de volgende, handige tips. Zij gebruiken The Juice in het water waarmee ze expanders maakten of pellets soakten, maar, als de pellets klaar voor gebruik zijn, worden ze niet in water gezet om ze te bewaren, maar krijgen ze een coating met een stevige dosis pure The Juice. Op die manier zullen ze ook veel minder snel uitdrogen. Om een aas zoals maden, wormen, maïs, casters met The Juice te pimpen, is de verpakking (250 ml) niet bijzonder handig. Neem een sprayflesje en vul dit met 70% The Juice en 30% water. Op die manier kan je gemakkelijk een gevulde feeder (gaas of method) wat extra aantrekkingskracht geven. Om gelijk welk aas dat ietsje extra te geven, is sprayen altijd makkelijker dan dat je allerhande potjes hebt staan, zeker tijdens wedstrijden waar efficiënt gebruik maken van je tijd belangrijk is.

  

 


 

FIIISH ATTRACTANT

Een absolute boost voor elk zacht kunstaas. De Fiiish Black Minnow heeft zich ontpopt tot het zeebaarsaas bij uitstek. Om het Fiiish kunstaas extra aantrekkingskracht te geven brengt Fiiish een attractant op de markt, wetende dat de roofvis geprikkeld wordt door de beweging van het kunstaas en door de geur. De meeste zachte kunstaasjes zijn van huize uit meestal voorzien van een eigen kenmerkend geurtje, maar na een tijdje is daar net veel meer van te bespeuren. Met de drie soorten Fiiish Attractant is dat probleem voorgoed van de baan. Je hebt de keuze uit (aluminium potjes van 40 gram): ROUGE (rood): je kan het aanbrengen, vlak achter de loodkop (kieuwen), op de buik of op de flanken (gekwetste vis). JAUNE FLUO (fluo geel): in donker water geeft deze kleur het kunstaas meer visuele aantrekkingskracht. NATUREL (neutraal – zonder kleurstof): aanbrengen op beide zijkanten van het kunstaas. Alle drie zijn ze super-geconcentreerd en bevatten natuurlijke geurstoffen, aminozuren, lokstoffen en visolie. De substantie is erg vet en blijft in het water goed aan het kunstaas kleven. Bij de Fiiish Attractant wordt een spatel bijgeleverd en dat is handig om deze lokstoffen aan te brengen. Best is het kunstaas 24 uur voordat je ermee gaat vissen op het kunstaas te smeren. Heb je kunstaas met een opening in de buik waar de haak moet inpassen, smeer daar dan zeker een beetje Fiiish Attractant naar keuze in.

  

 


 

TUBERTINI LOODHAGEL

Als je loodhagel gebruikt om je dobber uit te loden, mag en moet je enkel loodhagel van de beste kwaliteit gebruiken. Niet altijd makkelijk te vinden, zeker niet in de kleine maten en die heb je altijd nodig op de antenne op de millimeter juist af te stellen. Er staat op de pen wel een gewicht vermeld, maar dat is niet altijd haarjuist. Tubertini loodhagel is voor het uitloden van uw pennen zondermeer uw beste keuze. In de twee verdeeldozen zijn alle maten te vinden die je nodig hebt. In de doos die van een n°3 (0,221 gram) tot een n°13 (0,013 gaat) – 11 maten in totaal – heb je al de nodige loodhagel bij de hand.
De voordelen van Tubertini loodhagel: hebben de juiste hardheid (of zachtheid, het is maar hoe je het bekijkt), zijn perfect gecentreerd, het gewicht klopt met wat er op de doos staat, verschuiven soepel maar blijven goed op hun plaats zitten en beschadigen bij verschuiven de lijn zo goed als niet. Na het uitloden van de pen, schuiven we de loodhagel een halve meter naar boven en knippen dit deel van de lijn af. Is er een loodhagel bij die niet perfect verschuift, dan knijpen we met een fijn bektangetje (of een Styltang) lichtjes dwars op de inkeping. Op tal van pennen staat de gewichtsaanduiding nog in het aantal Stylloodjes aangegeven. Onderstaande tabel rekent die aanduiding om naar het gramgewicht.

3 x 10 = 0,10 g
4 x 10 = 0,15 g
4 x 12 = 0,20 g
4 x 14 = 0,40 g
4 x 16 = 0,50 g
4 x 18 = 0,75 g
4 x 20 = 1,00 g
5 x 20 = 1,25 g
6 x 20 = 1,50 g


 

GURU INLINE PLUMMETS (Peillood)

Het exact afpeilen van je visstek is absoluut noodzakelijk. Dat doe je in de toekomst met een Guru Inline peillood (3 gewichten: 10, 20 en 30 gram). Het ontwerp van dit peillood is zo dat de lijn mooi door het midden van het peillood loopt. Heb je de haak in het oranje latex cilinder geprikt, dan weet je dat de lijn mooi loodrecht naar beneden wijst. Bij het traditioneel peillood, loopt de lijn langs de buitenkant en dat scheelt toch altijd een beetje in nauwkeurigheid. Bovendien is een lijn die door het peillood loopt (inline) beschermd en kan nergens tegen aan schuren en beschadigen. Er is ook geen latex of kurken bedekking aan de onderkant. Het Guru Inline peillood heeft een harde onderkant en brengt zodoende de bodemgesteldheid van het viswater veel beter en makkelijker in beeld. Het verschil tussen een slijkerige en harde bodem is duidelijk te merken tijdens het peilen aan het tikken van het peillood op de bodem.

 


 

GURU HAKEN - F1 pellet - F1 maggot

Uitgekiende haken ontworpen voor een specifieke aassoort. De F1 staat voor het soort karpertjes dat in Engeland enorm populair is en ook in onze lage landen ingang beginnen te vinden. Het is een kruising tussen een gewone karper en een kroeskarper. Ze halen een gewicht tot 4 kg. Het zijn vissen die het hele jaar door bijten en uitstekende overlevers zijn. Misschien ook wel de toekomst voor de vijvervisserij in België en Nederland. De Guru F1-haken zijn weerhaakloze haken. Het vissen zonder weerhaak is kwestie van vertrouwen en spanning op de lijn houden. Eens je er de pak van weg hebt, zullen er nog weinig vissen echt van de haak gaan. Beide modellen zijn vlijmscherp en kregen een matte PTFE coating mee, waardoor de haak niet reflecteert. Deze coating zorgt er tevens voor dat de haak scherp blijft en makkelijk in de bek van de vis dringt. De F1 Maggot is dun van draad en toch vrij sterk, heeft een bocht die een hoek vormt met de lange haakpunt, zodat een made altijd mooi in deze bocht blijft zitten. De haakpunt staat een beetje gebogen naar de haaksteel toe (klauwpunt) wat de houdfunctie optimaliseert. De F1 Pellet is eveneens dun van draad, maar landt probleemloos vissen van formaat. Voor groot aas zoals wormen, maïs en pellets is dit de ideale haak. Met een brede bocht zodat het aas de haakpunt (klauwpunt) in zijn werk niet belemmert. Twee haken met veel potentieel in de meest courante maten.

 
 


 

MONSTER TIGER NUT LIQUID ATTRACTANT

Een hele mond vol, zeker het proberen waard… bevat natuureigen aminozuren (zoals Lysine), aangevuld met vitaminen en mineralen. Naast olie bevat deze flavour natuurlijk geconcentreerde“tiger nut milk” en een vanille extract uit de ijscrème industrie, dus menselijke consumptie. Dit is een flavour de het hele jaar door gebruikt kan worden. Ideaal voor het soaken van boilies, particles, spod en stickmixen. Hangt als een wolk boven het aangeboden lekkers. Flessen van 500 ml. 100% PVA vriendelijk. Is de fles open geweest, dan kan je deze best in de koelkast bewaren. Niet alleen geschikt voor karpervissers. Ook de feeder- en vaste stok aanhangers zullen er hun voordeel mee doen. Je kan elk lokaas een extra boost geven (voordeel van deze flavour, je kan er gewoon niet teveel van gebruiken). Pellets soaked in deze Monster Tiger Nut Liquid Attractant hebben gewoon iets meer aantrekkingskracht. Kan ook gemengd worden met het water voor expanders. Maïs en Monster Tiger Nut Liquid Attractant vormen een uitstekende combinatie. De maïs goed afspoelen. Dit doe je best de avond voor je gaat vissen. 25 ml Monster Tiger Nut Liquid Attractant op 250 gram uitgelekte maïs. Heb je maïs over, dan kan je die probleemloos invriezen. Knip je pieren, meng er dan eens een beetje Monster Tiger Nut Liquid Attractant onder. Het is een zoete, kleverige flavour en gaat uitstekend samen met de smaken krill en halibut.

 


 

CAPTURA SOFT HOOK PELLETS

Een Belgisch product van de beste kwaliteit. Tijdens de Open Deur Dagen was het een duidelijk feit: pellets in al hun groottes, vormen en smaken zijn aan een stevige opmars bezig. Pellets zijn een volledig voer en vanwege hun aard en samenstelling ook makkelijk van een extra geur- smaakstof te voorzien. De Captura Soft Hook Pellets zijn ideaal om op de haak, in een baitband of op een haarlijn aangeboden te worden. Captura Green Betaine is een geëxtrudeerde soft hook pellet van 9 mm en is naar de ervaringen van onze pro-staffers een echte topper. Zet je deze pellet rechtstreeks op de haak, dan de haak nooit door het vlakke deel prikken, maar altijd de ronde kant van de pellet gebruiken. In Green Betaine, heb je ook harde hookpellets en soft feed pellets. Stel je moet de karpertjes vlak tegen de kant vangen, gooi dan nooit handenvol pellets in het water om de vis te lokken. Doe dat spaarzaam, maximum vijf pellets per keer voor het opbouwen van de stek en als de beet wegvalt. Zit er vis op de stek, dan is het met de regelmaat van een klok een, twee of drie pelletjes die voor de nodige voedselnijd moeten zorgen.

 


 

ONTHAKER

Zorg dat uw onthaker drijft… ieder heeft zo zijn favoriet model. De hoeveelheid onthakers die op de bodem van onze viswaters een nieuwe thuis heeft gevonden, is niet te tellen. Een drijvend exemplaar is de makkelijkste oplossing. Kies ook altijd een fluo-kleurtje dat je overal terug kan vinden. En… je hebt natuurlijk altijd meer dan één onthaker bij de hand. Vermits je kan kiezen tussen verschillende maten, heb je minstens een model voor grote vis en eentje voor kleine vis nodig, plus een aantal extra onthakers van beide soorten… je moest zo maar eens zonder vallen! Je kan natuurlijk ook met een rolspeld de onthaker op je kleding vast maken of met een eindje wedstrijdelastiek rond je nek hangen. Heb je nog onthakers in je viskist die wanneer ze in het water vallen, meteen naar de bodem zinken, neem dan een stop van een wijnfles, boor er een passend gaatje in en druk daar het uiteinde van de onthaker in… blijft gegarandeerd drijven.

 


 

GURU PUNCH BOX

Een must have… voor zowel de feedervisser als de aanhangers van de vaste hengel. De Guru Punch Box is een all-in-one systeem. De box heeft een schuivend deksel, zodat we de box altijd (bij niet gebruik) perfect kunnen afsluiten. Er zijn twee compartimenten: één waar de punches zitten en één waar we het aas deponeren (luncheon meat - brood…). Het is dus de bedoeling dat we het deksel openschuiven, een aasje punchen en de box onmiddellijk terug sluiten. Zodoende droogt het aas niet uit en bij regenweer blijft alles mooi droog. De punches zijn 6 mm, 8 mm, 10 mm en 12 mm. Het aas is makkelijk uit de punch te drukken. Kijk even naar bijgaand filmpje en je hebt een duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden.

 


 

BROOD

Brood is zeker een van de meest ondergewaardeerde aassoorten. Gepunched (bv. 10 mm) verandert het in een prima aas voor alle vissoorten. Kies best een toastbrood (blijft lang vers) . We nemen het aantal sneden dat we nodig hebben, snijden er de korsten af en met een deegrol of een fles rollen we het kruim plat. Daarna verdwijnen ze een tiental seconden in de microgolfoven. Bewaren doen we dit brood in een goed afsluitbare verpakking (gripzakje of doos met clipdeksel). Brood kan ook op een eenvoudige manier van een flavour voorzien worden. Best neem je hiervoor een flavour in een sprayflesje, bv. een van de nieuwe Marukyu Amino Plus Flavours, waarmee je de snee brood lichtjes benevelt of je druppelt wat Goo van Korda (bv. Pineapple Power Smoke) op het brood nadat je het op de haak hebt geprikt. 

 


 

LOKAAS en WEDSTRIJDVISSEN

Kwestie van een gedetailleerd plan… Je hebt je nummer getrokken en vanaf dat moment ben je overgeleverd aan alle nukken en grillen van de visplaats die het lot jou heeft toebedeeld. Hier is er een eerste onderscheid: het is een water dat je kent en waar je al meermaals gevist hebt (bv. clubwater) of het is een minder of totaal onbekend water. In het eerste geval weet je aan de hand van het nummertje hoe er zal gevist moeten worden. Meestal weet je ook al wat die visdag zal brengen (de uitzonderingen op de regel niet meegerekend). Op een niet bekende stek moet je steeds en altijd vissen op basis van je eigen kennis en kunde. Tijdens een wedstrijd is het kwestie van de situatie zo goed mogelijk in te schatten en u zeker niet “negatief” te laten beïnvloeden door de visser en de vangsten links en rechts van u. Een manier van vissen kopiëren die je eigenlijk niet in de vingers hebt, is nooit een goede zaak. Wordt je verslagen met een techniek die je niet beheerst, dan is het kwestie van u daar op toe te leggen en u deze techniek eigen te maken, maar dat doe je best nooit tijdens een wedstrijd. Je moet ook altijd op alles voorbereid zijn. Wat gisteren goed vis in het net bracht, is vandaag misschien niet de manier om de wedstrijd te winnen. Het kan goed zijn dat er vis op de voerplek zit, maar wanneer je de zaak niet op de juiste manier aanpakt, zal je misschien toch al snel denken… er zit geen vis. Trouwens, denken dat er geen vis op de voerplek zit, is nooit een goed uitgangspunt. De factor voerplek is de directe link tot het fenomeen lokaas. Geen onderwerp is in de hengelsport al zoveel keer over de tong gegaan. Als iemand goed vis vangt en dit week na week… dan wordt er al onmiddellijk gefluisterd dat betreffende visser “iets” heeft. Kan zijn, gaan we niet betwisten, want anders verdwijnt ook het mysterie dat rond lokaas hangt. Maar, misschien gebruikt hij zijn gezond verstand en is dat zijn grote geheim. Vandaag de dag zijn er zoveel merken kant-en-klaar lokaas op de markt, dat we eigenlijk geen moeite meer moeten doen om nog zelf een voertje in mekaar te knutselen. De gevestigde merken kunnen zich in feite (gezien de harde concurrentie) niet veroorloven om “brol in pakjes” te verkopen. Sonubaits, BaitTech en Marukyu bijvoorbeeld hebben ook aangepaste pellets en additieven in het assortiment. Het is kwestie van met deze kant-en-klaar samenstellingen een hoogstpersoonlijk voertje samen te stellen. Vertrek je van het volgende basisprincipe, dan wordt het bijvoorbeeld al een stuk makkelijker. Voor 1,250 kg voer heb je 500 gram “A” + 500 gram “B” + 250 gram “C” nodig. Als je dit principe doortrekt naar een typisch brasem of karperlokaas voor de vijvervisserij, dan zou het lokaas er bijvoorbeeld als volgt samengesteld kunnen worden, zonder hokus-pokus:

LOKAAS-1
500 gram Robby Fish Brasemkiller
500 gram BaitTech Special “G” Green
250 gram Sonubaits Sweet Fishmeal

LOKAAS-2
500 gram Sonubaits Sweet Fishmeal
500 gram Mondial Bio-Mix Bruin
250 gram Marukyu Sweet Success

LOKAAS-3
500 gram BaitTech Special”G” Gold
500 gram BaitTech Pro Natural Bream
250 gram BaitTech F1 Groundbait

LOKAAS-4
500 gram Sonubaits Bloodworm
500 gram Sonubaits Bream Feeder
250 gram Sonubaits Sweet Fishmeal

LOKAAS-5
500 gram Marukyu Sweet Success
500 gram Robby Fish Brasem Killer
250 gram BaitTech Envy Green

Wil je de samenstelling toch “iets extra’s” meegeven, probeer dan de nieuwe Marukyu Amino Sprays eens uit. Zes smaken: Nectarmino, Scopex, The One, Umami, Choco Cream en Coconutty. Heb je een voerbal gemaakt, breek deze dan in de helft en spray op elke kant. Druk de voerbal terug stevig aan, zo ben je zeker dat elke voerbal een dosis “iets extra’s” heeft.

 


 

ADC HOOKAIR

Verkozen tot product van het jaar… nog nooit was het opbergen van kant-en-klare onderlijnen zo makkelijk. De Hookair is zondermeer dé perfecte oplossing: compact, werkt perfect en is eenvoudig in gebruik. Bestaat in verschillende kleuren, zodat je de diverse onderlijnen ook visueel kunt coderen en onmiddellijk weet welk soort onderlijn je in de hand hebt. Per Hookair kan je twee soorten onderlijnen opbergen, bv. lengte 22 cm, lijndikte 12 honderdste en haakgrootte 16 en 14. Kijk even naar het youtube filmpje en je weet onmiddellijk waar de klepel hangt. Dus, je prikt de haak van de onderlijn op de halve cirkels in foam. Je legt de onderlijnen in de betreffende openingen. Per halve cirkel in foam is er een opening. Je klikt het deksel op de Hookair en je zorgt er voor dat de twee uitstulpingen van het deksel mooi in die openingen passen. Daarna draai je het deksel altijd met de klok mee. De onderlijnen verdwijnen in de Hookair en zijn mooi opgeborgen. Om een onderlijn te gebruiken, gewoon de haak los maken en met de haak de onderlijn uit de Hookair trekken. Ons advies: prop de Hookair niet boordevol onderlijnen en zorg ervoor dat je de overschot nylon van het lusje zo kort mogelijk afknipt.

 


 

ECOGEAR AQUA LIQUID

The kiss of life voor uw shads… zowel voor de shads die voor de zoet- als voor de zeevisserij hun diensten bewijzen. De vangkracht van een shad hangt nauw samen met zijn soepelheid. Moderne shads worden geleverd in een stevige hersluitbare (gripsluiting - re-sealable) verpakking. Doel: dit zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen en daardoor hun vistechnische kwaliteiten verliezen. Bovendien kan er een extra geur-smaakstof aan toegevoegd worden. Met andere woorden shads in perfecte conditie. Shads waarmee gevist wordt, verliezen in het water en wanneer ze in aanraking komen met de lucht altijd wat van hun weekmakers. Je steekt ze op het einde van de visdag dan wel mooi terug in de hersluitbare verpakking, maar het product in die verpakking is ook niet eeuwig. Geen nood, Ecogear Aqua Liquid is de redder in nood. Met een druppelteller een vijftal druppels in de verpakking doen, de verpakking sluiten en de shads even tussen de vingers bewegen om ze allemaal hun deel Ecogear Aqua Liquid te geven. Het is een goede gewoonte om dit na elke visdag te doen met de shads waarmee gevist werd omdat EAL ook aminozuren bevat die de aantrekkingskracht van de shad moeten verhogen. Er is ook nog Ecogear Aqua Liquid UV. Hiervoor is het best van een apart hersluitbaar zakje bij de hand te hebben. Je doet een paar druppels van deze fluorescent versie op de shads, die dan in het donker gaan oplichten. Met de Tronixpro UV-zaklamp, geef je de shads nog een extra boost. Aan de heren witvissers: waarom zou je de UV Liquid niet gebruiken om bijvoorbeeld de Spaghetti , of je kunstmaden, je kunstmaïs een extraatje mee te geven… wie niet waagt, die niet wint.

     

 


 

32. Rubiver en Rubiver Dur

Reeds meer dan 30 jaar op de markt. Frankrijk was in die tijd de bakermat van de fijne wedstrijdvisserij en toen was de vers de vase nog het aas bij uitstek. De zoektocht naar een imitatie vers de vase die zeker zo goed vis in het net bracht resulteerde in deze twee rode substanties met hun specifieke geur. Rubiver en Rubiver Dur moeten gewoon een plaats in uw viskist hebben. Verschil: Rubiver Dur is iets taaier dan Rubiver en blijft iets beter op de haak zitten. Rubiver is meer voor een technische visserij als de vis voorzichtig aast. Nu zul je misschien opmerken dat in de visserij die we vandaag de dag zo goed als overal op onze vijvers tegenkomen: brasem en karper… de vers de vase niet meer echt van tel is. Een Rubiver in combinatie met een made of met een mestpiertje, is aas dat je zeker moet proberen bij het wegvallen van de aanbeet. De grote exemplaren verkiezen deze combinatie heel dikwijls boven een made of mestpier zonder deze extra rode versiering… zeker als je de laatste vissen van je voerplek moet schrapen. Trek op een plastic plankje enkele streepjes Rubiver of Rubiver Dur. Die harden uit en zijn dan makkelijk van het plastic te halen om op de haak te prikken. De vorm maakt niet veel uit. Let wel, dit is specifiek voor de brasem- en karpervisserij… stel dat je in het kantje voorns aan het vangen bent, dan breng je de Rubiver of Rubiver Dur vanuit de tube rechtstreeks op de haak aan. Dit vergt wat handigheid, maar oefening baart kunst. Ge zet een bolletje op de haakpunt en de haakbocht, rekt de Rubiver uit en draait deze dan rond de haaksteel. Heel dikwijls is de regel: als al de rest faalt, zorgt Rubiver dikwijls voor de oplossing…

 


 

31. PROLOGIC SOLUBLE FISH PROTEIN

Vergeet nu eens even alle lekker ruikende additieven… of dacht je dat een vis in zijn dagelijks zoeken naar natuurlijk voedsel plots lekkers vindt dat naar aardbeien ruikt… SFP is een gevriesdroogd visextract (natuurlijk product) en ruikt (of je kan het ook zo stellen: stinkt) naar de vis. Het vriesdrogen zorgt ervoor dat alle noodzakelijke voedingsstoffen optimaal bewaard blijven. SFP bevat een voor vis een hoog gehalte aan eiwitten, enzymen die de vertering bevorderen en de eiwitten afbreken in een reeks essentiële aminozuren. Bekend bij de karpervissers, maar ook het “geheim” van vele witvis- en wedstrijdfanaten. Het is proefondervindelijk bewezen dat SFP voor alle soorten witvis aantrekkelijk is. SFP houdt de vis op de voerplek en doet ze azen. Belangrijk is het juiste gebruik en de daarbij horende dosering.

LOKAAS - SFP is super geconcentreerd en daarom moet een juiste dosering aangehouden worden omdat een overdosering toch niets extra’s brengt. SFP is oplosbaar in water (soluble) en wordt om die reden niet met de droge bestanddelen van het lokaas gemengd, maar opgelost in het water nodig om het lokaas te bevochtigen. In een plastic drankfles van (1,25 of 1,50 liter) meng je 25 gram SFP met die hoeveelheid water. Makkelijk is om die 25 gram SFP eerst met een beetje water te mengen en dan via een trechter in de grote fles te gieten. Goed schudden voor gebruik. Meestal heb je vloeistof over, neem dat dan mee naar de waterkant om in de loop van de visdag het lokaas op punt te houden.

MADEN - De producten zowel in vloeibare vorm als in poedervorm waarmee deze beestjes geparfumeerd werden, zijn niet meer te tellen. Het is vrij moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. SFP brengt daar verandering in. En… het werkt nog ook. Let wel: het is geen wondermiddel, waardoor je van vandaag op morgen kampioen wordt! Een liter maden laat je eerst door een zeef kruipen, dan verdeel je de liter in twee halve liters. Je strooit er een handje polenta over en zet ze een nacht in de koelkast (geen deksel op de madedozen). De dag voor je gaat vissen, zeef je de maden af en per halve liter strooi je er een afgestreken soeplepel SFP over. Deksel op de doos en schudden om de SFP goed te verdelen. De maden een half uurtje laten kruipen en dan terug in de koelkast zonder deksel. Voor je gaat vissen meng je de twee halve liters met mekaar en de maden zijn klaar voor gebruik. Lekkere “stinkies”.

FEEDER - Hier gebruiken we SFP wel in poedervorm in combinatie met het lokaas. Bevochtigen kan op dezelfde manier als hierboven beschreven, maar wanneer we dit lokaas aanvullen met bijvoorbeeld, maden, casters, geknipte pieren… dan strooien we daar een beetje SFP over voor we het lekkers in de draadfeeder proppen. Expander pellets voor de methodfeeder met een coating van SFP hebben extra aantrekkingkracht.

KARPER - Kort, maar krachtig. Ideale aanvulling van gelijk welke spodmix. Perfecte aanvulling voor een lading particles.

30. BOMB FISHING_1

Een niet te verwaarlozen alternatief… het vissen met een loodje in plaats van met een gevulde feeder wordt tijdens een vissessie heel dikwijls over het hoofd gezien. Onterecht! De Square Pears van Guru zijn een must voor iedere rechtgeaarde feedervisser die alles op alles wil zetten. Deze in-line loodjes (lijn loopt vrij door het lood) zorgen ervoor dat de (eenvoudige) lijnopzet zo goed als nooit in de war raakt, ze geven de aanbeet rechtstreeks door op de top en hebben een uitstekende prikfunctie. Bovendien kan je ze met het X-safe Speed Stem System uitrusten met een elastiek wat dan weer handig is om een vis van formaat veilig in het net te loodsen. Voor een visafstand van 15 tot 40 meter is een loodje van 20 gram ideaal. De onderlijn heeft een lengte van 75 cm. Deze lengte geeft de mogelijkheid om naargelang de omstandigheden de lengte van de onderlijn aan te passen aan de omstandigheden. De regel is vrij eenvoudig: hoe moeilijker de visserij, hoe langer de onderlijn.

 

 


 

29. BOMB FISHING_2

Wat je zeker niet mag vergeten… in tegenstelling tot het vissen met de feeder, waar we het lekkers zo geconcentreerd mogelijk op één stek willen aanbieden, is het vissen met een loodje ideaal om de visplek af te schuimen op zoek naar de vis. Hoe lang moet je nu wachten tussen twee worpen? Moeilijk in één passend antwoord samen te vatten. Meestal is het zo (als de vis op de stek steekt en aast), dat wanneer je met een loodje vist, er binnen de vijf minuten na het inwerpen een aanbeet moet volgen. Maar, omdat het loodje geen lekkers op de stek brengt, is het niet aangewezen om zomaar lukkraak om de haverklap in te werpen. Je schakelt bijvoorbeeld over op een loodje als je regelmatig aanbeten krijgt, die je niet kan verzilveren (lijnzwemmers) of wanneer je activiteit op de stek waarneemt en de aanbeten uitblijven. Feit is, en blijft: aas dat niet in het water ligt, kan onmogelijk vis vangen. Het is dus kwestie de situatie aan te voelen: 10 tot 15 minuten tussen twee worpen is zondermeer een goed uitgangspunt. Denk er ook aan dat wanneer je met een loodje vist in plaats van met een feeder het aas op de haak superaantrekkelijk moet zijn: mini boilies, maïs, fel gekleurde pellets, een trosje wormen, een bosje maden… vergeet zeker ook niet “imitatie”-aas te combineren met echt aas. 

  

 


 

28. MICRO JIGGING

Een alternatief voor dropshotting… monteer je een loodkopje van 5 gram of minder, dan ben je aan het micro-jiggen… als het kind maar een naam heeft! Moest je denken dat klein aas enkel voor baars is bestemd, dan zal de praktijk het zeker anders bewijzen. Al dropshottend, dan bevis je in feite een vrij kleine zone die je minutieus uitkamt. Al micro-jiggend, bestrijken we gewoon veel meer water. Klassiek is de ronde loodkop en deze is allround inzetbaar om het aas met korte schokjes binnen te vissen of om tergend langzaam over de bodem te slepen met de nodige rustpauzes. De stand-up loodkoppen zijn er om vis-imitaties of kreeft-imitaties aan te bieden. De gestroomlijnde loodkoppen dienen om het kunstaas sneller binnen te vissen. Wat het gewicht van de loodkop betreft, is de diepte van het viswater een bepalende factor. Hoe zwaarder de jigkop, hoe sneller deze zinkt en hoe sneller we deze moeten binnen vissen om het aas van de bodem te houden. Tijdens de wintermaanden kies je best voor een zo licht mogelijk gewicht (bv. 3 gram – als de omstandigheden het toelaten natuurlijk). In heel dit gebeuren mogen we zeker de klassieke twisterstraat niet vergeten. 

 

 


 

27. KUNSTAAS

Door de bomen het bos zien… als kunstaasvissers worden we overspoeld met kunstaas allerhande, heel dikwijls zo levensecht (zeker nu met de techniek van het 3D scannen) dat we gewoon de drang niet kunnen weerstaan het te kopen. Maar, de gouden regel is en blijft: je kan beter vijf kunstaasjes bij de hand hebben die je tot in het kleinste detail kent en weet hoe ze zich in het water gedragen bij elk soort beweging die je met de hengel maakt of bij het wisselen van de snelheid tijdens het binnenvissen… dan een tackle box volgepropt met kunstaas die de uiteindelijke keuze danig moeilijk maken. Tijdens een van mijn vistrips kreeg ik van mijn mentor een kunstaasje en daar moest ik het mee doen. Met deze spinnerbait heb ik die dag baars, snoekbaars en snoek gevangen. Het is kwestie van vertrouwen te kweken in het betreffende kunstaas en in de techniek om het kunstaas op de juiste manier aan te bieden en binnen te vissen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe kunstaas uitproberen zoals de Effzet Kick-S Minnow, dan vis je die dag best enkel en alleen met dit kunstaas. 

 


 

26. NEO BAITS FISHING EGGS


Moet je altijd bij de hand hebben… De NEO BAITS FISHING EGGS vormen een revolutionair en volstrekt uniek visaas met de grootst mogelijke vangkracht voor talloze vissoorten. Deze natuurlijke Eggs zitten boordevol NEO BAITS bouwstenen, vitaminen en mineralen. Deze 100% biologische Eggs zijn speciaal ontwikkeld voor op de haak en op de hair en zijn geschikt voor onder andere alle witvis-, roofvis- en karpersoorten. Verkrijgbaar in vijf smaken: Royal Bordeaux, Green Supreme, Premium White, Red Champion, Gold Star.
Let wel, het is geen wonderaas…wonderen bestaan in de hengelsport nog altijd niet. Maar, als er vis op de voerplek zit en die wil echt niet bijten en je wordt geplaagd door lijnzwemmers, prik dan eens een gele of rode NBFE op de haak en zorg ervoor dat deze NBFE slepend op de bodem wordt aangeboden. Veel kans dat je nu wel positieve beten krijgt.
Met de handige egg-connector kan je een NBFE ook aan een haarlijn vissen. Op bijgaande tekening zie je hoe je de egg-connector op een makkelijke manier monteert. Opent vele mogelijkheden, want die connector kan ook gebruikt worden voor het aanbieden van ander aas (deeg, maïs…). Niets belet je van op de haak bijvoorbeeld twee casters te zetten en dit te combineren met een NBFE. Mogelijkheden genoeg…


 


 


 

DROPSHOTTING

Een aantal weetjes… zeker voor starters…

 

25. DROPSHOT ONDERLIJNEN

Fluorocarbon is als onderlijn niet te verbeteren. Het heeft veel minder rek dan gewoon nylon. Het geeft beten en de structuur van de bodem beter door en de haak wordt makkelijker gezet. Het heeft een stevige buitenmantel en kan zodoende tegen een stootje. Omdat het dezelfde brekingsindex heeft als het licht zou Fluorocarbon onzichtbaar zijn voor de vis. Neem de onderlijn niet te dun van diameter (zeker niet als je beginnend dropshotter bent): kies bijvoorbeeld voor een 22 honderdste (Berkley Trilene).


 

24. DROPSHOTKNOOP

De meest handige knoop is de Palomar knoop.

 

 


 

23. DROPSHOTHAKEN

Er zijn tal van dropshothaken in de handel. Zelfs al vis je met klein aas (3 cm tot 7 cm), neem de haak niet te klein. Een goede startmaat is een n°2 (Gamakatsu Worm 39 Hook). Zorg er wel voor dat de haakpunt vlijmscherp is en dat de haak mooi horizontaal op de onderlijn staat.
Er zijn ook speciaal voor deze visserij ontworpen dropshot haken te koop zoals de Gamakatsu Swivel Dropshot Hook. Aan het oog van de wartel knoop je de onderlijn en in het diamant oog onderaan klem je het deel van de lijn met het dropshot loodje.

 


 


 

22. DROPSHOTLOOD

Ook hier weer diverse modellen en diverse gewichten. Persoonlijk vinden wij een startgewicht van 7 gram met een langwerpige vorm. Dit heeft het voordeel dat het naar links en rechts kan kantelen en zo extra beweging aan het aas geeft. Bovenaan het lood zit een diamant ook waar je de onderlijn in klemt. Komt het lood vast te zitten, dan is dit makkelijk los te trekken en ben je niet de hele setup kwijt.


 


 

21. DROPSHOTAAS

Hier is de keuze enorm en het ene aasje is al mooier dan het andere. Door de 3D scanning techniek zijn het zowaar levensechte aasvisjes geworden. Voornaam is de manier waarop het aas op de haak wordt gezet. In de collectie van Berkley Powerbait heb je een aangepaste dropshot-keuze.
Er is natuurlijk een makkelijkere oplossing: wij hebben tal van kant-en-klaar sets voor de beginneling zodat hij onmiddellijk aan de slag kan. In deze sets zit alles wat je als startend dropshotter nodig hebt.
Je hebt sets van Fox, Dam, Savage Gear.


 


 

20. FEEDER

Speed stop onderlijnen… Onderlijnen waarbij het aas op een haarlijn wordt gezet, zijn uit het moderne feedervissen niet meer weg te denken. De haarlijn met een “speed stop” is geschikt voor de montage van zowat elke aassoort. De kant-en-klare GURU onderlijnen met de vlijmscherpe QM1 haken, zitten op een handig spoeltje, dat natuurlijk perfect in de daarvoor ontworpen “spoolbox” past (trouwens, over alle GURU materiaal is nagedacht… het GURU MAGAZINE is bij ons gratis verkrijgbaar en ligt bij het GURU feeder materiaal).
Er is een serie met speed stops (all round), eentje met een bait band (specifiek pellets) en eentje met een bajonet (specifiek boilies).
Voor het monteren van een worm of een bosje wormen, is de “speed stop” onderlijn gewoon niet te verbeteren. Zelfs een worm aanrijgen, vormt geen enkel probleem.
Wil je een combinatie van een worm met een maïskorrel of een pellet… het kan allemaal.
Ook de vaste hengel fanaten mogen dit soort onderlijn niet naast zich neerleggen, zeker de fans van het karpervissen met de vaste hengel moeten ze eens uitproberen.
Wil je zelf je onderlijnen maken, geen probleem, de “speed stops” zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar.

   

Four-inch versions (+/- 10 cm):

Speed Stop 4" Size 10 QM1 x 8 (0,25mm)

Speed Stop 4" Size 12 QM1 x 8 (0,22mm)

Speed Stop 4" Size 14 QM1 x 8 (0,19mm)

Speed Stop 4" Size 16 QM1 x 8 (0,17mm)


Fifteen-inch versions (+/- 38 cm):

Speed Stop 15" Size 10 QM1 x 8 (0,25mm)

Speed Stop 15" Size 12 QM1 x 8 (0,22mm)

Speed Stop 15" Size 14 QM1 x 8 (0,19mm)

Speed Stop 15" Size 16 QM1 x 8 (0,17mm)

 


 

19. WITVIS

Cuppen… voor de meeste vaste hengels is er een “cupping kit” verkrijgbaar. Met wat oefening, kan je met zo’n cup uitermate precies de stek aanvoeren. Het lekkers dat je cupt, is best een combinatie van diverse aassoorten. Probeer de volgende mix eens uit. Neem twee handgrepen wormen, waar best zo weinig mogelijk aarde aan kleeft. Knip deze fijn met een wormenschaar. Doe er ook een handje maïs, een handje voorgeweekte pellets en een greep casters bij en meng het geheel goed door mekaar. Ga er dan nog een paar keer door met de wormenschaar zodat je een papperig geheel krijgt. Voeg er dan wat BAITTECH F1 lokaas aan toe, tot je van het totale mengsel vaste balletjes kan maken.
Dit lekkers kan je probleemloos cuppen, maar het kan ook met de hand bijgevoerd worden.

   

 


 

18. NOORWEGEN

Shads… Het Noorwegen avontuur in Nappstraumen heeft ons heel wat geleerd. Je kan er natuurlijk aan de gang met Cutbaits, Crazy Daisy’s, Big Bob’s… met het oog op grote kabeljauw, heilbot en koolvis. Maar, ook met shads van 80 tot 150 gram is er absoluut schitterende sport te beleven. Een stevige connectie tussen de shad en de nylon voorslag, is een absolute must. Een Mustad StayLock is hiervoor zeker een goede keuze. Probleem is dat de opening van het oogje aan de loodkop meestal te klein is. Monteer een roestvrijstalen splitring (met behulp van een splitringtang) aan dit oogje en het probleem is voor eens en voor altijd opgelost. Beknibbel nooit op de kwaliteit van wartels, connectors en splitringen!

 

 


 

17. ZEEVISSEN


Opbergtas… het was Dirk die met het idee op de proppen kwam. In Nappstraumen zit je met een ploeg van vier man in de boot. Er moet eten en drinken mee, extra kleren, materiaal, fototoestel… dan is het natuurlijk makkelijk dat alles in een ruime waterdichte tas opgeborgen kan worden, zodat de boot geen rommeltje allerhande wordt en er moet opgelet worden waar men zijn voeten zet.
De DAM STEELPOWER RED DUFFEL BAG is hiervoor de beste bondgenoot. Ruim, sterk en binnenin extra voorzien van een aantal waterdichte zakken. Zijn geld meer dan waard! En… geloof ons niet alleen voor zeevissers…

 


 

16. LEAD CLIP, onmisbaar handigheidje…

Oorsprong van de lead clip is te vinden in de karpervisserij. Er bestaan tal van varianten. De KORDA HYBRID LEAD CLIP is een doordenkertje. Deze Lead Clip heeft een vaste wartel, die niet kan los getrokken worden. Dit zorgt ervoor dat het lood altijd wordt losgetrokken wanneer dit tijdens de dril van een karper ergens vast komt te zitten. Monteren is super eenvoudig, aan de ene kant de hoofdlijn en aan de wartel de onderlijn. Kan gebruikt worden met lood tot 5 oz, dus ook geschikt voor het vissen op afstand. De Lead Clip kan voor gelijk welke soort visserij ingezet worden (bv. zeevissen met een lange dwarrellijn, op roofvis met een dode aasvis…). 

Ook de feedervissers hebben het voordeel van de Lead Clip ontdekt en Guru heeft hiervoor een handig setje op de markt gebracht.

 


 

15. WITVIS

Nepaas… moet je gewoon altijd in je viskist hebben. Zowel maden, casters, vers de vase, wormen als maïs zijn als nepaas in verschillende uitvoeringen te koop. Ze zijn van echt zo goed als niet te onderscheiden. Nepaas wordt voor de betere resultaten best gecombineerd met levend aas. Bijvoorbeeld een levende witte made op de haakpunt + rode nepmade op de haaksteel. De combinatie van die twee geeft een totaal andere aasaanbieding dan wanneer er twee levende maden op de haak zouden geprikt worden. Door drijvend nepaas (bouyant artificial bait) te gebruiken krijgt men een traag zinkend aas dat zich ook heel natuurlijk gedraagt wanneer je het opheft en terug laat zakken of langzaam over de bodem sleept.
Van Evolution Baits heb je ook een serie nepmaden in opvallende kleuren. En niet te vergeten de Cresta Spaghetti die je op maat kan knippen.

      

 


 

14. METHOD FEEDER

Precisie is hier de enige sleutel tot succes. De method feeder moet met elke worp steeds op dezelfde plaats terecht komen en mag eens op de bodem geen centimeter meer bewegen. De lijnclip op de molenspoel is hier het handige hulpje in huis, plus de keuze van een visueel vast merkpunt waar je makkelijk naartoe kunt werpen. Start je met de method, kies dan niet van meet af aan voor het vissen op verre afstand. Met de nieuwe hybrid feeders van Guru kan je zowel lokaas als pellets voeren. Zorg er wel voor dat het aas boven op de vulling van de feeder vast ligt. Voor brasem en karper is de onderlijn maximaal 5 inch (12,7 cm) lang. Zijn het F1-karpertjes, dan inkorten tot 3 inch (7,62 cm).

 


 

13. FOREL

Tremarella. Deze techniek is overgewaaid uit Italië. Het betekent in feite “schudden”. Door de dobber (kies voor een model waar de lijn doorloopt) te bewegen, beweegt ook het aas (bv. wasmot, regenworm, meelwormen, Powerbait foreldeeg…). Vissen doe je met een hengel met een soepele, gevoelige top (bv. Berkley Urban Trout). De op- en neergaande bewegingen van de hengel, dit ten minste onder een hoek van 45 graden ten opzichte van het water zorgen voor een blijvend contact met de dobber, het glasloodje, de lood- of glasketting. Elke beweging van de hengel wordt zodoende subtiel op het aas overgezet. Gelijk welk aas moet zeer langzaam binnen gevist worden. De ogen gefixeerd op de dobber. Beweegt de dobber abnormaal, dan stop je met binnendraaien. Even wachten, want was het een aanbeet, dan zal de forel in negen van de tien gevallen toch het aas nemen. Volgt er een positieve aanbeet, tot vijf tellen en dan kort en krachtig aantikken.
Voor de tremarella en andere foreltechnieken hebben wij een speciaal rayon met enkel en alleen gespecialiseerd forelmateriaal. De montage is eenvoudig: je monteert een Robby Fish forelpen, als uitloding een tremarella loodje (glas: dobber van 3 gram = glaslood van 5 gram), dit monteer je altijd met de ronde kant naar onder, daaronder komt een rubberen stopper en vervolgens een driewegswartel. Aan die wartel wordt de onderlijn gemonteerd.

  

 


 

12. ULTRA-LICHT

Maakt zelfs van kleine baars regelrechte kanjers. UL is een afgeleide van het streetfishen. Met een hengeltje met een werpgewicht van 1 tot 7 gram met een zeer gevoelige top, een lichtgewicht molentje (500 model – Shimano - Mitchell) met een perfect afstelbare slip. Om de molenspoel 4 of 6 honderdste Nanofil en daaraan een leader in fluorocarbon 22 honderdste (knoop: zie bijgaande tekening). Vis niet te ver uit de kant, zoek obstakels zoals steigers, bruggen, steenstort… blijf ook niet te lang op één en dezelfde plaats rondhangen. Je mag gerust ongeduldig zijn en zoveel mogelijk stekken bevissen. Heb je volgers die niet willen bijten, hou die stek dan in gedachten en keer na verloop van tijd op je stappen terug.
Kleine plugjes en tailspinners moeten zeker in je kunstaasdoos te vinden zijn. Veel van deze zaken zijn terug te vinden in ons forelassortiment.


 

11. GRUB FEEDER

Speciaal voor maden. Met deze in-line feeder van Korum is het koud kunstje om de stek met maden aan te voeren. Makkelijk te vullen. Bovenaan is een speciaal bevestigingshaakje voor de montage van het aas (best een combinatie van levende en kunstmaden zodat je een soort pop-up krijgt). Je kan natuurlijk ook gewoon met een korte onderlijn achter de feeder vissen.
Monteer deze feeder op een apart onderlijntje zodat hij makkelijk aan- en af je normale montage te halen is en je kan wisselen met een

 


 

10. LOKAAS

Zeven. Het zeven van lokaas is een absolute must. Het droge voer goed mengen en een eerste keer water toevoegen. Best is van het lokaas in drie tijden te bevochtigen. Na het bevochtigen telkens krachtig mengen. Na een tweede keer bevochtigen en mengen, wordt het lokaas door een zeef geduwd (neem hiervoor zeker niet de fijnste mazen: 4 mm is ideaal). De ingrediënten worden zodoende goed gemengd, er komt lucht in het voer, het vocht is egaal verdeeld en de grove stukken blijven op de zeef achter. Na het zeven het lokaas een kwartiertje laten rusten, voor de derde keer bevochtigen (indien nodig) en nog eens door de zeef duwen (noteer ook de hoeveelheid vocht nodig voor een perfecte samenstelling). Eventuele geur- en smaakstoffen worden altijd met het water vermengd. Het lokaas in een plastic zak verpakken, deze goed afsluiten en in de koelkast bewaren. Indien je het lokaas aan de waterkant afwerkt, doe dat dan altijd als eerste werk!

 


 

9. KNOPEN

Knotless knot… of de knoop die geen knoop is. Deze knoop stamt uit de karpervisserij en zou door iedereen blindelings gelegd moeten kunnen worden. Ideaal om een haak met oog aan de onderlijn te knopen en tegelijkertijd een haarlijn te voorzien. Ook feedervissers die met een haarlijn vissen (met baitband, lassomontage…) zullen deze knoop naar waarde weten te schatten.

 


 

8. KARPER

Klein aas. Zeker tijdens de zomermaanden en als de hengeldruk op een water groot is, kan klein aas (particles) de oplossing brengen. Als lokaas meng je 3 delen kleine particles met 1 deel grote particles (bv. Gulp Micro Blend + Gulp Giant Blend). Als aas zet je maïs op de haak, bijvoorbeeld een combinatie van twee echte maïskorrels met daartussen een namaak-maïs (Korda plastic pop-up maïs). Vis tijdens een periode van aanhoudende warmte ook eens met een 10 mm boilie in plaats van een 20 mm.

 


 

7. FEEDER

Zorg voor voldoende lekkers. Het is niet het lokaas in de feeder dat nodig is om brasem naar de visplek te loodsen en daar te houden… er moet een tapijt aas voor deze vreetmachines voorhanden zijn. Het lokaas is slechts een transportmiddel om ervoor te zorgen dat er op de voerplek een voorraad geknipte pieren, dode maden, pellets, casters, maïs… terecht komt. Dat doe je tijdens het eerste uur van de wedstrijd. Om de vijf minuten een goed gevulde voerkorf (meer aas dan lokaas) op de stek deponeren, is geen overbodige luxe. Gebruik om te starten ook een voldoende grote voerkorf.

 


 

6. WITVIS

Dacron connector. De stijve, gevlochten en gecoate aanknooplijn houdt de hoofdlijn weg van de hengeltop. De lijn zal niet rond de top van de hengel draaien, waardoor de elastiek zo goed als altijd zijn werk zal doen en het risico op het verspelen van de vis minimaal is. De traanvormige zacht rubberen kraal functioneert als stopper die voorkomt dat het water in de hengeltop kan binnendringen. De lijn aan de aanknooplijn bevestigen doe je met een dubbele lus (grote lus + kleine lus). De tekening laat duidelijk zien hoe dit in zijn werk gaat.

 


 

5. WITVIS

De verbinding hoofdlijn met onderlijn maak je met de lus-in-lus verbinding. Er is slechts één manier om deze verbinding juist te leggen. Op de tekening is zwart de hoofdlijn en grijs de onderlijn. Op deze manier verbonden, is een gebroken onderlijn makkelijk te verwijderen en te vervangen. Voor de lussen gebruik je een achtknoop (zie tekening). Trouwens, er zijn handige toestelletjes te koop om steeds dezelfde maat lus te leggen.

 


 

4. KARPER

Boilies dippen. Er zijn zoveel dips te koop dat je hier naar hartenlust mee kunt experimenteren. Het is de bedoeling dat de geur- smaakstof van de dip in de boilie trekt en voor extra aantrekkingskracht zorgt. Om dit te bevorderen, kan boven- en onderaan de boilie een schijfje afsnijden; je kan met een boiliedril een aantal gaatjes in de boilie maken; je kan de boilie halveren en bijvoorbeeld twee verschillende helften op de haarlijn monteren. Om optimaal resultaat te hebben, dip je de boilies best enkele dagen op voorhand in een goed afsluitbaar potje. Korda Goo Bait Smoke heeft zich reeds meermaals bewezen en is verkrijgbaar in diverse smaken.

 


 

3. STREETFISHING

Hoofdlijn en leader verbinden met een tippet ring. De tippet ring (bv. met een diameter van 2 mm) komt oorspronkelijk uit het vliegvissen. Er wordt in het streetfishen (zowel voor het dropshotten als het vissen met de shad) steeds met dunnere lijnen op de molenspoel gevist (bv. 4 honderdste Nanofil). Aan de waterkant die dunne lijn aan een 22 honderdste fluorocarbon-leader knopen, is niet altijd even makkelijk, zeker niet als er wat wind staat. Met een clinch-knoop knoop je zowel Nanofil als fluorocarbon aan de tippet ring. De nanofil lijn altijd dubbel nemen en de knopen altijd goed met speeksel bevochtigen alvorens ze aan te trekken.

 


 

2. ZEEVISSEN

Zeebaars houdt van FiiiSH. Deze shads zijn uit Frankrijk overgewaaid en kenden een instant succes bij de zeebaarsfanaten. Het verborgen haaksysteem zorgt er voor dat de Black Minnow perfect tussen obstakels kan gevist worden. Je kan de BM ook dichter tegen te bodem en door het wier vissen. De geurstof in het zachte plastic vormt een pluspunt. Nieuw van FiiiSH is de CRAZY SANDEEL. Beide modellen zijn er in verschillende kleuren en met aangepaste loodkoppen voor elke situatie. Bij zeebaarzen die in scholen zwemmen (hoe groter de zeebaarzen, des de kleiner de school) is er altijd voedselnijd aanwezig. Is zo’n school aan het jagen steek je best wat snelheid in het kunstaas dat je binnen vist.

 


 

1. ROOFVISSEN

Baars zwemt meestal in scholen. Het is geen uitzondering dat je op eenzelfde stek meerdere baarzen vangt. En dan… vallen plots de aanbeten weg, al zit er toch nog vis op de stek. Heb je een aantal baarzen gevangen met een mini-plugje, probeer het dan eens met een spinner, een dropshotmontage, een kleine shad… van aas wisselen levert negen op tien terug vis op. Wie op baars vist mag ook zeker de worm niet vergeten.